Необходими продукти:
лук - 2 кг малки лукчета (арпаджик) чушки - 3 - 4 кг пиперки бамя - 1/2 кг домати - 1/2 кг зелени зеле - 3 цветни зелки чесън - 4 глави, почистени скилидки целина - 2 глави моркови - 6 броя люти чушки - 4 - 5 пиперки вода - 4 л оцет - 2 л сол - 6 к.ч. дафинов лист - 2 - 3 броя + вишневи листа по възможност черен пипер - на зърна сол горчица - 3 - 4 с.л. на прахНачин на приготвяне:
Всички зеленчуци почистете предварително, като арпаджика изчистите от люспите, нарежете морковите и целината на колелца, цветното зеле накълцайте, нарежете пиперките като за гювеч, а лютите чушки на по-дребно. Зелените домати оставете цели. Може да надупчите зеленчуците с игла по желание. Наредете ги внимателно в бидона.
Сварете саламура от 4 л вода, в която се добавят оцетът и 6 к.ч. сол. Щом заври, се прибавят и дафиновите листа, вишневите листа, зърната черен пипер и 3-4 лъжици горчица на прах. Саламурата се охлажда хубаво преди да я залеете в бидона. Претака се 2-3 пъти по нататък, след което се съхранява на сухо и хладно място, пише gotvach.bg.