3 Октомври, 2022 10:05 6 002 6

Рецепта на деня: Вкусна туршия в бидон

  • туршия-
  • бидон-
  • зимнина-
  • какво да сготвя

Подгответе се за зимата

Рецепта на деня: Вкусна туршия в бидон - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • лук - 2 кг малки лукчета (арпаджик)
  • чушки - 3 - 4 кг пиперки
  • бамя - 1/2 кг
  • домати - 1/2 кг зелени
  • зеле - 3 цветни зелки
  • чесън - 4 глави, почистени скилидки
  • целина - 2 глави
  • моркови - 6 броя
  • люти чушки - 4 - 5 пиперки
  • вода - 4 л
  • оцет - 2 л
  • сол - 6 к.ч.
  • дафинов лист - 2 - 3 броя + вишневи листа по възможност
  • черен пипер - на зърна
  • сол
  • горчица - 3 - 4 с.л. на прах

Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци почистете предварително, като арпаджика изчистите от люспите, нарежете морковите и целината на колелца, цветното зеле накълцайте, нарежете пиперките като за гювеч, а лютите чушки на по-дребно. Зелените домати оставете цели. Може да надупчите зеленчуците с игла по желание. Наредете ги внимателно в бидона.

Сварете саламура от 4 л вода, в която се добавят оцетът и 6 к.ч. сол. Щом заври, се прибавят и дафиновите листа, вишневите листа, зърната черен пипер и 3-4 лъжици горчица на прах. Саламурата се охлажда хубаво преди да я залеете в бидона. Претака се 2-3 пъти по нататък, след което се съхранява на сухо и хладно място, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГУМЕН КРАДЕВ

    8 3 Отговор
    Много хубава туршия , обаче бидона изобщо не е вкусен !
  • 2 Телевизия Бобов дол

    4 0 Отговор
    Баба слагаше туршията в качеството и и се получаваше много добре , после взе че стана модерна и почна да я приготвя в бидон - е не е същата !
  • 3 Парцалесите с,, прическите,,

    1 1 Отговор
    Колко ще ни излезе, тоз бидон, като калкулация, пък и аз го изхвърлих, сметката в такъв случай, ще бъде по солена..върти ми се в акъла само,, виртуалност,, та всичко,, горчи,,....!
  • 4 Сусу Манарата

    4 0 Отговор
    Задължително ли трябва да бъде в бидон? В каца не може ли?
    Венелинке, слуш ся кво ще ти кажа. Не зная кога си се пръкнала на белия свят, но съм сигурен, че ти не познаваш вкуса на истинските зеленчуци. Хубава туршия става от истински зарзават, какъвто отдавна няма. Значи не може да стане и туршия от хибридни зеленчуци. По-добре да си приказвам с дувара, отколкото с роден след 1990 по въпросите за храната. Нямаме единен понятиен апарат. Това, което днес наричат зеленчук, аз наричам боклук. Да ти е вкусна туршийката с привкус на бидонче!
  • 5 Ит кен би дон

    3 1 Отговор
    А рецепта за Дойче зеле?
  • 6 Питанка

    1 0 Отговор
    За колко литров бидон е това съотношение на продуктите?! А какво е съотношението за 10 л буркан / бидон?!