Необходими продукти:
- лук - 2 кг малки лукчета (арпаджик)
- чушки - 3 - 4 кг пиперки
- бамя - 1/2 кг
- домати - 1/2 кг зелени
- зеле - 3 цветни зелки
- чесън - 4 глави, почистени скилидки
- целина - 2 глави
- моркови - 6 броя
- люти чушки - 4 - 5 пиперки
- вода - 4 л
- оцет - 2 л
- сол - 6 к.ч.
- дафинов лист - 2 - 3 броя + вишневи листа по възможност
- черен пипер - на зърна
- сол
- горчица - 3 - 4 с.л. на прах
Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци почистете предварително, като арпаджика изчистите от люспите, нарежете морковите и целината на колелца, цветното зеле накълцайте, нарежете пиперките като за гювеч, а лютите чушки на по-дребно. Зелените домати оставете цели. Може да надупчите зеленчуците с игла по желание. Наредете ги внимателно в бидона.
Сварете саламура от 4 л вода, в която се добавят оцетът и 6 к.ч. сол. Щом заври, се прибавят и дафиновите листа, вишневите листа, зърната черен пипер и 3-4 лъжици горчица на прах. Саламурата се охлажда хубаво преди да я залеете в бидона. Претака се 2-3 пъти по нататък, след което се съхранява на сухо и хладно място, пише gotvach.bg.
Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГУМЕН КРАДЕВ
10:33 03.10.2022
2 Телевизия Бобов дол
11:07 03.10.2022
3 Парцалесите с,, прическите,,
11:28 03.10.2022
4 Сусу Манарата
Венелинке, слуш ся кво ще ти кажа. Не зная кога си се пръкнала на белия свят, но съм сигурен, че ти не познаваш вкуса на истинските зеленчуци. Хубава туршия става от истински зарзават, какъвто отдавна няма. Значи не може да стане и туршия от хибридни зеленчуци. По-добре да си приказвам с дувара, отколкото с роден след 1990 по въпросите за храната. Нямаме единен понятиен апарат. Това, което днес наричат зеленчук, аз наричам боклук. Да ти е вкусна туршийката с привкус на бидонче!
14:23 03.10.2022
5 Ит кен би дон
15:42 03.10.2022
6 Питанка
05:54 05.10.2022