Необходими продукти:
пиле - около 1.5 кг охладено картофи - 1 кг моркови - 3 бр. средни гъби печурки - 300 гр. чесън - 3-4 скилидки масло - 60 г вода - 80 мл бяло бира - 300 мл водка - 2 с. л. сол - 2 ч.л. пушен червен пипер - 1 ч.л. черен пипер - 1/2 к.л. мащерка - 4 клонки прясна салвия - 5 листаНачин на приготвяне:
За това крехко печено пиле се измива хубаво и се подсушава.
Маслото се оставя предварително на стайна температура, за да е меко. Към маслото се добавя солта, черния пипер и пушения червен пипер.
Разбъркват се хубаво и със сместа се намазва пилето отвътре и отвън. Поставя се в плика в голяма правоъгълна тава и се добавят около него нарязаните картофи, моркови, гъби, чесън и клонките прясна мащерка и листенцата салвия.
Може да сложите и в кухината на пилето няколко клонки мащерка и 1-2 листенца салвия.
Накрая се наливат бирата, водката и водата.
Пликът се завързва и пилето в плик се поставя в тава. Пече се в предварително загрята фурна на 190°C на средна решетка за час и половина или до готовност на това крехко печено пиле в плик, пише trafficnews.bg.