Отидете към основна версия

1 551 5

Рецепта на деня: Печено цвекло, пълнено с кайма

  • цвекло-
  • кайма-
  • яйце-
  • какво да сготвя

Нещо нестандартно за студените зимни дни

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

5-6 големи глави червено цвекло 250 г кайма смес 1 глава лук 2 скилидки чесън черен пипер сол 125 г масло 1 твърдо сварено яйце 100 г кашкавал

Съвет: Работете с гумени ръкавици, докато обработвате цвеклото, защото много боядисва, пише epicenter.bg.

Начин на приготвяне:

Обелете, измийте и сварете главите червено цвекло в тенджера с вода, заедно с 1 ч.л. сол. Отнема около час да се сварят. Проверете ги с вилица.
Отцедете водата и ги охладете със студена вода.

С помощта на нож издълбайте сърцевината на цвеклото, откъм дръжката, като внимавате да не пробиете дъното. Не изхвърляйте срединката.

От нея можете да си направите салата с червено цвекло. Подредете в тава, покрита с фолио или хартия за печене, с отвора нагоре.
Загрейте фурната на 200 градуса.

Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете с 3 с.л. от маслото и малко вода. Добавете каймата, черен пипер и сол и разбъркайте. Гответе няколко минутки, докато потъмнее и се сготви. Отдръпнете от огъня и сложете в нея ситно нарязаното сварено яйце.

Стопете останалото масло на котлона.
Напълнете корените цвекло с плънката от кайма и яйце. Полейте ги обилно с останалото разтопено масло, захлупете капачетата и печете за 20-30 минути, като 5 минути преди края поръсете с кашкавал под капачетата. Поднесете топли.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини