Необходими продукти:
- 5-6 големи глави червено цвекло
- 250 г кайма смес
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- черен пипер
- сол
- 125 г масло
- 1 твърдо сварено яйце
- 100 г кашкавал
Съвет: Работете с гумени ръкавици, докато обработвате цвеклото, защото много боядисва, пише epicenter.bg.
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и сварете главите червено цвекло в тенджера с вода, заедно с 1 ч.л. сол. Отнема около час да се сварят. Проверете ги с вилица.
Отцедете водата и ги охладете със студена вода.
С помощта на нож издълбайте сърцевината на цвеклото, откъм дръжката, като внимавате да не пробиете дъното. Не изхвърляйте срединката.
От нея можете да си направите салата с червено цвекло. Подредете в тава, покрита с фолио или хартия за печене, с отвора нагоре.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете с 3 с.л. от маслото и малко вода. Добавете каймата, черен пипер и сол и разбъркайте. Гответе няколко минутки, докато потъмнее и се сготви. Отдръпнете от огъня и сложете в нея ситно нарязаното сварено яйце.
Стопете останалото масло на котлона.
Напълнете корените цвекло с плънката от кайма и яйце. Полейте ги обилно с останалото разтопено масло, захлупете капачетата и печете за 20-30 минути, като 5 минути преди края поръсете с кашкавал под капачетата. Поднесете топли.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГРАД КОЗЛОДУЙ
10:38 06.12.2022
2 абе,
Коментиран от #3
11:19 06.12.2022
3 Ооо
До коментар #2 от "абе,":
Е все още не се е намерил никой дето да пробва рецептата у да я снима :) натрошено яйце.. кайма, лук… варен зеленчук .. то си стана мусака с цвекло вместо картофи!11:47 06.12.2022
4 зеленчук
Коментиран от #5
11:54 06.12.2022
5 стига лиготии
До коментар #4 от "зеленчук":
Цвеклото е много полезен зеленчук.16:00 07.02.2023