Отидете към основна версия

5 219 16

Любопитни факти за Ева Павлова - новата първа дама на Чехия

  • ева павлова-
  • петър павел-
  • президент-
  • чехия-
  • първа дама

Тя е подполковник от чешката армия от резерва и местен политик в община Черноучек

Снимка: Instagram

Петър Павел е избран за президент на Чехия. Той ще стане първият президент с военно минало след Лудвик Свобода и първият без никакъв политически опит.

По време на кампанията 61-годишният Павел беше критикуван за това, че е бил член на Комунистическата партия на Чехословакия до 1989 г.

"Роден съм в семейство, в което партийното членство се смяташе за нормално. Нямах достатъчно информация и опит, за да преценя престъпния характер на режима. Сега знам, че е било грешка", обяснява самият той на уебсайта си.

Там той се представя и като човек, който обича да кара ски, да пътува и да снима, но истинската му страст са моторните спортове.

Павел ще встъпи в длъжност на 9 март 2023 г., наследявайки Милош Земан.

Семейство

Павел има двама сина с първата си съпруга Хана, с която по-късно се развежда. Жени се повторно през 2004 г. за Ева Павлова - новата първа дама на Чехия.

Коя е Ева Павлова?

Ева Павлова (по баща Зелена) е родена на 5 ноември 1964 г.

Тя е подполковник от чешката армия от резерва и местен политик в община Черноучек.

Ева е завършила в спортна гимназия, занимавала се е основно със стрелба. След дипломирането през 1983 г. тя продължава обучението си в Женското военно професионално училище към Висшето военно авиационно училище в Кошице.

През 1985 г. тя решава да продължи военната си кариера и се записва във Военно-политическата академия „Клемент Готвалд“ в Братислава.

Ева признава, че първоначално е била информирана, че няма подходящ „профил“ за нея, така че подава молба за членство в Комунистическата партия на Чехословакия. Впоследствие кандидатурата ѝ в университета е одобрена и тя завършва Военно-политическата академия през 1990 г.

В началото на Кадифената революция на 20 ноември 1989 г. бъдещата първа дама напуска Комунистическата партия, оценявайки членството си като грешка.

Ева Зелена се запознава с Петър Павел в гарнизонното общежитие в Простейов. По това време и двамата имат половинки, затова поддържат приятелски отношения. Връзката им започна чак след няколко години.

Ева и Петър си казват "Да" през 2004 г.

Ева помага на съпруга си в Генералния щаб, където отговаря за комуникацията с чуждестранните военни и авиационни аташета в Чешката република. След като напуска армията, започва работа като асистент в център за медиация "Манофи".

От 2012 г. двойката живее в село Черноучек, където Ева Павел участва в общинските избори през 2022 г. като безпартиен член на SNK Černouček и е избрана за член на общинското събрание.

Стил

Новата първа дама на Чехия е практична. Не обича луксозните стоки, носи предимно тениски, блузи и дънки. Слага костюми и сака само когато е наистина необходимо.

Обича природата. Има своя градина. Семейството има куче, което много обича. Домашният уют е водещ приоритет за Ева и Петър. Това е и една от причините да се преместят на село, далеч от шумния град.

И двамата са приключенци. Обичат силните усещания. Да пътуват и да се грижат за четиримата си внуци, пише epicenter.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Свързани новини