Last news in Fakti

31 Януари, 2023 08:09 5 139 16

Любопитни факти за Ева Павлова - новата първа дама на Чехия

  • ева павлова-
  • петър павел-
  • президент-
  • чехия-
  • първа дама

Тя е подполковник от чешката армия от резерва и местен политик в община Черноучек

Любопитни факти за Ева Павлова - новата първа дама на Чехия - 1
Снимка: Instagram

Петър Павел е избран за президент на Чехия. Той ще стане първият президент с военно минало след Лудвик Свобода и първият без никакъв политически опит.

По време на кампанията 61-годишният Павел беше критикуван за това, че е бил член на Комунистическата партия на Чехословакия до 1989 г.

"Роден съм в семейство, в което партийното членство се смяташе за нормално. Нямах достатъчно информация и опит, за да преценя престъпния характер на режима. Сега знам, че е било грешка", обяснява самият той на уебсайта си.

Там той се представя и като човек, който обича да кара ски, да пътува и да снима, но истинската му страст са моторните спортове.

Павел ще встъпи в длъжност на 9 март 2023 г., наследявайки Милош Земан.

Семейство

Павел има двама сина с първата си съпруга Хана, с която по-късно се развежда. Жени се повторно през 2004 г. за Ева Павлова - новата първа дама на Чехия.

Коя е Ева Павлова?

Ева Павлова (по баща Зелена) е родена на 5 ноември 1964 г.

Тя е подполковник от чешката армия от резерва и местен политик в община Черноучек.

Ева е завършила в спортна гимназия, занимавала се е основно със стрелба. След дипломирането през 1983 г. тя продължава обучението си в Женското военно професионално училище към Висшето военно авиационно училище в Кошице.

През 1985 г. тя решава да продължи военната си кариера и се записва във Военно-политическата академия „Клемент Готвалд“ в Братислава.

Ева признава, че първоначално е била информирана, че няма подходящ „профил“ за нея, така че подава молба за членство в Комунистическата партия на Чехословакия. Впоследствие кандидатурата ѝ в университета е одобрена и тя завършва Военно-политическата академия през 1990 г.

В началото на Кадифената революция на 20 ноември 1989 г. бъдещата първа дама напуска Комунистическата партия, оценявайки членството си като грешка.

Ева Зелена се запознава с Петър Павел в гарнизонното общежитие в Простейов. По това време и двамата имат половинки, затова поддържат приятелски отношения. Връзката им започна чак след няколко години.

Ева и Петър си казват "Да" през 2004 г.

Ева помага на съпруга си в Генералния щаб, където отговаря за комуникацията с чуждестранните военни и авиационни аташета в Чешката република. След като напуска армията, започва работа като асистент в център за медиация "Манофи".

От 2012 г. двойката живее в село Черноучек, където Ева Павел участва в общинските избори през 2022 г. като безпартиен член на SNK Černouček и е избрана за член на общинското събрание.

Стил

Новата първа дама на Чехия е практична. Не обича луксозните стоки, носи предимно тениски, блузи и дънки. Слага костюми и сака само когато е наистина необходимо.

Обича природата. Има своя градина. Семейството има куче, което много обича. Домашният уют е водещ приоритет за Ева и Петър. Това е и една от причините да се преместят на село, далеч от шумния град.

И двамата са приключенци. Обичат силните усещания. Да пътуват и да се грижат за четиримата си внуци, пише epicenter.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    33 6 Отговор
    Също като у нас другарите станаха първи атлантици преди се кланяха на изток, сега на запад.

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Светът не се нуждае от Сащ

    24 6 Отговор
    Сащ губят войната си в Укрия, новините от фронта са плачевни, пропагандистите им ще изместят фокуса.... Така правят винаги в мръсните си войни.

    Без Сащ ще има мир!

    Коментиран от #6, #8

  • 3 ДжафДжаф

    21 3 Отговор
    По принцип няма нищо лошо в това, че са били членове на ком партията. Психопрофила на всички партийци- комунисти, социалисти, леви, десни, центристи и тем подобни, е един и същ. С подобни членства се опитват по втория начин да решават кариерни, материални и всякакви други проблеми. Така беше с БКП, така е и със сегашните партии. Принципно никаква разлика. Ренегатството, винаги и по всяко време е било нещо отвратително. Абсурдно е да станеш член на ком партията примерно на 30г и после да обясняваш че си бил прекалено млад, зелен и не си разбирал за кво иде реч. Като нашиот Бочко Тъпото!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХАХАХА

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Павел нямал информация за "престъпния "режим?Що за глупости като дори в България знаеха какво става в Чехословакия през 1967 година ,да не говорим че и границите на страната бяха затворени Освен това сляп и глух за това ,което става приема да стане член на ЧКП ,защото членството за семейството му е нормално. ХАХАХА дори стига до генерал . Ееее това мимикрията на висшата военна номенклатура е забележителна в целият Източен блок.
  • 6 леш

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Светът не се нуждае от Сащ":

    затово около Бахмух,Угледар гният орки със стотици.даже кучетата преядоха и не ги искат ☺️
  • 7 ари ризъ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    ти!хванал се за долната тръба на парното 😁
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 12345

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Който си има мек гръб - има си го - не се втърдява - поклон на изток, поклон на запад и така ... към еврогейоантлантизЪма....
  • 10 цербер

    5 0 Отговор
    Зелената Ева/а не зеленска или зеленовата./ е подполковничка от резерва на чешката армия и е местна политичка в община Черноученик.
  • 11 попара

    2 1 Отговор
    да де,дето баба си изяде
  • 12 Нищо ново

    7 1 Отговор
    Изтъркана схема - оженила се за старчик, който й е шеф за да расте в службата.

    Коментиран от #14

  • 13 хоминид

    4 1 Отговор
    Не е добре,когато жена слага костюми и сака ,има си рокли и поли. Все едно е, мъжете да се обличат с минижупи и чорапогащници.
  • 14 ------

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нищо ново":

    тя е на 58, мъжът й на 61 - кЪв е проблемът? На снимката изглежда по-младичка, явно са я оопъвали....
  • 15 Капиталист герой

    0 0 Отговор
    Те са го написали във психопрофила спортистка военна прагматична ,обича удобството и семейния уют.Значи са и властни .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.