Отидете към основна версия

3 116 9

Рецепта на деня: Сладка питка за Тодоровден

  • питка-
  • тесто-
  • тодоровден-
  • какво да сготвя

Традиционна рецепта за празничната трапеза

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

- 1 кг брашно; - 1 хлебна мая; - 100 мл олио; - 1 ч.л. захар; - 1 ч.л. сол; - 1 жълтък; - орехи и сушени плодове.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 100 мл хладка вода заедно със захарта. Разбъркайте с 2-3 с.л. брашно и оставете да втаса около 20-тина минути.

Пресейте брашното, направете кладенче и добавете маята, солта и вода (около 200 мл). Замесете тестото, като добавяте по малко олио. След втасване може да добавите орехи и сушени плодове.

Питката се слага в намаслена тава, а с предварително заделено тесто се прави украса, пише actualno.com.

Питката втасва 20 минути, намазва се с разбит жълтък с малко вода и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини