Необходими продукти:
- 1 кг брашно; - 1 хлебна мая; - 100 мл олио; - 1 ч.л. захар; - 1 ч.л. сол; - 1 жълтък; - орехи и сушени плодове.Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 100 мл хладка вода заедно със захарта. Разбъркайте с 2-3 с.л. брашно и оставете да втаса около 20-тина минути.
Пресейте брашното, направете кладенче и добавете маята, солта и вода (около 200 мл). Замесете тестото, като добавяте по малко олио. След втасване може да добавите орехи и сушени плодове.
Питката се слага в намаслена тава, а с предварително заделено тесто се прави украса, пише actualno.com.
Питката втасва 20 минути, намазва се с разбит жълтък с малко вода и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.