Отидете към основна версия

2 549 4

Рецепта на деня: Джуркана коприва с печени гъби и яйца

  • джуркана-
  • коприва-
  • гъби-
  • яйца-
  • какво да сготвя

Копривата е царицата на пролетното меню, пробвайте още един вариант за приготвянето ѝ

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

коприва - 400 грама олио - 4 супени лъжици пресен лук - 1 връзка пресен чесън - 2 стръка брашно - 3 супени лъжици джоджен - 2 чаени лъжици червен пипер - 1 чаена лъжица яйца - 6 броя печурки - 50 грама

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за джуркана коприва с яйце и печени гъби е подготовката на копривата. Почиствате копривата и я измивате добре. Слагате копривата в гевгир и заливате с около литър вряща вода. Така ще можете да работите с копривата, но ще запазите вида ѝ. Ако копривата е едра я нарежете, ако е дребна - не е необходимо.

В голям тиган или пък в тенджера сгорещете олиото и задушете в него при непрекъснато бъркане почистените и нарязани на ситно лук и чесън. Добавете и брашното и разбъркайте добре. След около 2-3 минути добавете копривата, джоджена и червения пипер, както и около две чаени чаша вода и една чаена лъжица сол. Разбъркайте много добре и оставете да ври на слаб огън, като разбърквате от време на време до готовност.

Докато копривата ври подгответе гъбите и яйца. Нареже гъбите на филийки и ги изпечете в сух тиган с незалепващо покритие, или по желание може и да ги запържите в малко мазнина. Яйцата или изпържете на очи, или пък пригответе като поширани яйца, като ги чукнете във вряща вода и варите за няколко минути.

Преди сервиране разпределете кашата от коприва в дълбоки чинии и сложете по едно или две яйца и добавете от гъбите.
Рецептата за джуркана коприва с яйце и гъби е изпълнена, пише supichka.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.

Свързани новини