Last news in Fakti

1 Май, 2023 10:05 2 501 4

Рецепта на деня: Джуркана коприва с печени гъби и яйца

  • джуркана-
  • коприва-
  • гъби-
  • яйца-
  • какво да сготвя

Копривата е царицата на пролетното меню, пробвайте още един вариант за приготвянето ѝ

Рецепта на деня: Джуркана коприва с печени гъби и яйца - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • коприва - 400 грама
  • олио - 4 супени лъжици
  • пресен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 2 стръка
  • брашно - 3 супени лъжици
  • джоджен - 2 чаени лъжици
  • червен пипер - 1 чаена лъжица
  • яйца - 6 броя
  • печурки - 50 грама

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за джуркана коприва с яйце и печени гъби е подготовката на копривата. Почиствате копривата и я измивате добре. Слагате копривата в гевгир и заливате с около литър вряща вода. Така ще можете да работите с копривата, но ще запазите вида ѝ. Ако копривата е едра я нарежете, ако е дребна - не е необходимо.

В голям тиган или пък в тенджера сгорещете олиото и задушете в него при непрекъснато бъркане почистените и нарязани на ситно лук и чесън. Добавете и брашното и разбъркайте добре. След около 2-3 минути добавете копривата, джоджена и червения пипер, както и около две чаени чаша вода и една чаена лъжица сол. Разбъркайте много добре и оставете да ври на слаб огън, като разбърквате от време на време до готовност.

Докато копривата ври подгответе гъбите и яйца. Нареже гъбите на филийки и ги изпечете в сух тиган с незалепващо покритие, или по желание може и да ги запържите в малко мазнина. Яйцата или изпържете на очи, или пък пригответе като поширани яйца, като ги чукнете във вряща вода и варите за няколко минути.

Преди сервиране разпределете кашата от коприва в дълбоки чинии и сложете по едно или две яйца и добавете от гъбите.
Рецептата за джуркана коприва с яйце и гъби е изпълнена, пише supichka.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олег

    6 1 Отговор
    Джуркана ти е главата.
  • 2 гъбар

    5 2 Отговор
    Никога не гответе чиста коприва!Никога!Задължително добавяте спанак или лапад!Второ!Никога не печете гъби в тиган!Това е голяма простотия!Особено с гъби от пазара!Ще получите вкус на горено дърво!Задължително ги изварявате за половин час,запържвате с олио и накрая добавяте една лъжица масло!Айде,да ви е сладко!:))
  • 3 1234

    2 0 Отговор
    Това ще го дам на кравите.
  • 4 на баба ти хурката

    4 0 Отговор
    Пролетарии от всички цветове, джуркайте се :) Аз ще пропусна тоз специалитЕт.