Отидете към основна версия

2 312 10

Американски град е под карантина заради гигантски охлюви

  • гигантски охлюви-
  • флорида-
  • под карантина-
  • сащ

Възрастните охлюви от този вид могат да пораснат до 20,3 сантиметра и да снасят по хиляди яйца наведнъж

Снимка: Shutterstock

Части от окръг Брауърд във Флорида били поставени под карантина, след като в района бил забелязан гигантски африкански сухоземен охлюв, съобщи CBS News.

Възрастните охлюви от този вид могат да пораснат до 20,3 сантиметра и да снасят по хиляди яйца наведнъж. Техните черупки имат ръбове, които са достатъчно остри, за да пробият гумата на превозно средство минало през тях. Също така представляват сериозен риск за хората, понеже са преносители на паразит, който причинява менингит.

Гигантските охлюви са сред най-инвазивните видове в света. Ядат мазилки и бои и са сериозна заплаха за растителността, казват още от CBS, предава vesti.bg.

Агенцията добавила, че ще използва мекотели на базата на металдехид – примамка за охлюви – за третиране на вредителите и че лечението е одобрено за употреба в домашни условия.

В САЩ е незаконно да се внасят или притежават гигантски африкански сухоземни охлюви. Видът е забелязан за първи път в Маями през 1969 г., според ABC News. До 1973 г. са открити и унищожени повече от 18 000 охлюва и техните яйца.

Този вид охлюви е обявяван за унищожен във Флорида два пъти: веднъж през 1975 г. и втори път през 2021 г., съобщават от ABC News, позовавайки се на държавни служители.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.

Свързани новини