Отидете към основна версия

2 624 7

Вече са налице вредите от изкуствения интелект

  • изкуствен интелект-
  • нови технологии-
  • вреди-
  • chatgpt-
  • статии

За пореден път първо и най-бързо се развиват негативните страни на новите технологии, а положителните изостават

Снимкa: Shutterstock

Изкуственият интелект "убива" стария Интернет, а новият все още не е готов. Това е коментарът и обобщението на ИТ изданието The Verge след публикуването на ново проучване от компанията NewsGuard, цитирано от vesti.bg.

Тя е открила сериозен ръст на използването на генеративен изкуствен интелект (AI) като ChatGPT и сходни платформи, за създаването на интернет сайтове и публикации. Проблемът е, че преобладаващата част от тези публикации и линкове биват генерирани с минимален или никакъв човешки надзор и качеството им е спорно.

Някои от тези сайтове генерират по над 1200 материала на ден. Те не разчитат на качество, а на обем, за да привличат трафик, който продават за онлайн реклама. Освен това и самите рекламодатели не подозират, че рекламите им се появяват в подобни сайтове. Дори и да поддържат списъци със сайтове, на които да не се показват рекламите им, поддържането им става много трудно, тъй като постоянно се регистрират и пускат нови страници, които бързо се пълнят със съдържание от генеративен AI.

The Verge обобщава и други реалности от днешната интернет среда: генеративен AI се използва за затрупване на стоки и услуги с фалшиви ревюта, онлайн медии съкращават служители и ги заменят с генеративен AI, който създава статии с много по-ниско качество и неясни факти. Онлайн магазини биват заливани с фалшиви продукти и оферти, чатботове заблуждават потребителите, а AI се използва за бързи редакции и манипулации на статии в Wikipedia.

В известна степен това е част от естественото развитие на Интернет и новите технологии. Проблемът е, че за пореден път първо и най-бързо се развиват негативните страни на новите технологии, а положителните изостават. Но пък именно отрицателните черти може да се окажат причина за развитие и на положителните. За сега обаче, хората трябва да са още по-внимателни в подбора на информацията, която срещат в интернет.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини