Необходими продукти:
2 филета от сьомга (185 г всяко); 1 консерва нахут (470 г); 4 с.л. зехтин; ½ глава червен лук; сол; черен пипер; кимион; пушен червен пипер; кориандър; лют пипер; 1 с.л. лимонов сок; пресен кориандър; настъргана кора от 1 лимон.Начин на приготвяне:
Намажете сьомгата със зехтин, а след това поръсете със сол, черен пипер, лимонова кора и малко кимион. Загрейте фурната на висока температура (200 градуса) или подгответе за печене грил тиган.
Междувременно в голям тиган на средно висока температура загрейте 2 с.л. зехтин. Добавете лука и задушете, докато стане прозрачен (за около 5 минути). Добавете черния пипер, 1 ч.л. кимион, кориандъра, лютия пипер, пушения пипер, лимоновия сок и задушете, докато подправките започнат да отделят аромата си (за около 30 секунди).
Добавете нахута и 3 с.л. вода и оставете да къкри, докато нахутът омекне. Разбърквайте често. Поставете рибата с кожата надолу, покрийте (може и с фолио) и гответе без да обръщате, докато сьомгата стане непрозрачна в центъра (за около 8 минути).
Разпределете сьомгата и нахута в две чинии, поръсете с кориандър и сервирайте веднага, пише flagman.bg.