Отидете към основна версия

2 872 14

Продават вила на Сталин за 4 милиона долара

  • вила-
  • сталин-
  • продажба

Тя се намира в бившето имение “Липски-Алексеевское”, сега парк в московския район Митищи

Вила на съветския диктатор Сталин се продава за 403.49 млн рубли (4.2 млн. долара). Тя се намира в бившето имение “Липски-Алексеевское”, сега парк в московския район Митищи. Общата площ на вилата е 3 800 квадратни метра и включва наем на земеделски участък с площ 380 декара. Още през август собственикът на сградата – държавното акционерно дружество “Дом.РФ съобщи за намерението си да изкара на търг вилата, в която през 30-те години е живял Сталин. Търгът е обявен за 3 ноември 2023 г.

Сталин се мести в бившето имение на московския търговец Александър Алексеев – бивш губернатор на Москва, национализирано за правителствена вила, през 1932 г. след смъртта на жена си Надежда Алилуева. Той прекарва в тази вила само две години, след което се премества във вилата Кунцево, където умира. След неговата смърт вилата в Липки е използвана като правителствена резиденция. През 1989 г. там е разположен рехабилитационен център за деца с тежки увреждания, а през 2004 г. сградата е закрита за ремонт. По статут се води като културен паметник с регионално значение.

Победителят в конкурса ще придобие сградата с условието да я възстанови, като я поддържа според изискванията, което важи и за земеделската зона около вилата.

Продавачът “Дом. РФ” е държавно акционерно дружество за развитие на жилищната среда и следи за запуснати жилищните сгради.

Източник: bezgranitsi.bg

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини