Отидете към основна версия

1 303 4

Рецепта на деня: Джамбалая с морски дарове и сьомга

  • джамбалая-
  • ориз-
  • морски дарове-
  • сьомга-
  • какво да сготвя

Екзотично ястие с ориз

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

сьомга - 200 г филе (без кожата), нарязано на кубчета скариди - 100 г ориз - 300 г зехтин - 2 с.л. лук - 1 глава, нарязана на ситно целина - 2 стръка, нарязани чушки - 1 бр. червена, нарязана на дребно чесън - 2 скилидки - счукани джинджифил - 1/2 ч.л. смлян червен пипер - 1/2 ч.л. лют ( по желание) червен пипер - 1 ч.л. зеленчуков бульон - 600 мл домати - 2 бр. нарязани соеви кълнове - 50 г сос табаско - 1 капка по желание зелен лук - 1 стрък сол черен пипер

Начин на приготвяне:

Загряваме зехтина в тиган на умерен огън и в него лука за около 3-4 минути. Добавяме целината, чушката, чесъна, джинджифила, лютия червен пипер, сладкия червен пипер и ориза. Увеличаваме температурата. Запържваме за още 2 минути, като от време на време разбъркваме.

Загряваме зеленчуковия бульон почти до кипване и заливаме сместа с него. Разбъркваме и намаляваме котлона. Похлупваме тигана с капак и задушаваме за около 15 минути.

Добавяме доматите.

Нарязваме рибата и скаридите на малки парчета и сипваме и тях в тигана. Похлупваме отново тигана за още 5-6 минути, докато оризът поеме по- голямата част от течността, но не цялата.

Добавяме само листата (цели) на зеления лук, соевите кълнове и соса Табаско. Задушаваме вече до пълното поемане на течността.

Овкусяваме със сол и черен пипер, отместваме от котлона, похлупваме и оставяме да отлежи 10 минути преди сервиране, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини