Необходими продукти:
500 г кори за баклава (баклавалък юфка); 200 г масло; 200 г сушени смокини; 100 г сушени кайсии; 200 г орехи, нарязани на едро; 200 г бадеми, фино смлени. За сиропа: 2 ч.ч. захар (450 г); 3 ч.ч. вода; 3 карамфилчета; кората на 1 портокал; 2 с.л. лимонов сок; 3 с.л. мед.Начин на приготвяне:
Сиропът се приготвя от захарта, водата и карамфилът. Съставките се кипват и се оставят да поврят 15 минути. Прибавя се и кората на портокала, обелена на спирала. Оставя се да изстине, след което се слагат лимоновият сок и медът. Смокините и кайсиите се накисват за 1 час, след което се подсушават и се нарязват. Смесват се с орехите и половината бадеми.
Фурната се загрява на 180 С. Тавичката се намаслява.
Корите се разделят на 5 равни части. Първата се наръсва само с плънка, а останалите и с по 2 с.л. масло.
Нарязва се на по-малки квадратчета. Пече се около 20 минути. Поръсва се с останалите смлени бадеми и се връща във фурната за 2-3 минути. След изваждането се залива със сиропът и се покрива, пише epicenter.bg.