Необходими продукти:
брашно - 1 кг; мая - 40 г; яйца - 6 бр.; масло - 200 г прясно мляко - 250 мл; захар - 300 г; кората на 1 лимон; 2 пакетчета ванилия; сол - 1 щипка; ром - 1 с.л.; стафиди; сушени кайсии; захар - за поръсване; 1 жълтък - за намазване.Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.
Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.
Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.
Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.
Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.
Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си - това означава, че тестото е втасало.
Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.
Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки.
Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.
Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/.
Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло.
Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а отгоре поръсете със кристална захар.
Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят.
Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.
Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.
Съхранете в хартиени пликове, пише gotvach.bg.