15 Април, 2024 10:05 5 327 9

Рецепта на деня: Козунак със сушени плодове

  • козунак-
  • какво да сготвя

По стара бабина рецепта

Рецепта на деня: Козунак със сушени плодове - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • брашно - 1 кг;
  • мая - 40 г;
  • яйца - 6 бр.;
  • масло - 200 г
  • прясно мляко - 250 мл;
  • захар - 300 г;
  • кората на 1 лимон;
  • 2 пакетчета ванилия;
  • сол - 1 щипка;
  • ром - 1 с.л.;
  • стафиди;
  • сушени кайсии;
  • захар - за поръсване;
  • 1 жълтък - за намазване.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.

Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.

Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.

Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.

Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.

Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си - това означава, че тестото е втасало.

Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.

Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки.

Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.

Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/.

Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло.

Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а отгоре поръсете със кристална захар.

Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят.

Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.

Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.

Съхранете в хартиени пликове, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 те арменците и католиците

    2 2 Отговор
    най-много празнуват . а той е на 05.05 великден . козунак всеки яде когато иска . най-добър е със стафиди, какао, орехи , отгоре захар и бадеми . слагат локуми , вафли, шоколади , фастъци , ама е глупаво . така е . а в тестото маята я спестяват всички . един не е по-голям от 1200 грама . неможе 300-500 грама да ги правят . Има готвачи които неразбират.
  • 2 Не знам

    4 2 Отговор
    старите баби да са ползвали и слагали ром в козунаците !
  • 3 Ломския

    1 0 Отговор
    Аз го правя по рецепта на ДЕДО с 21годишна месачка............
  • 4 00001

    3 0 Отговор
    Ако четете и решите да ползвате а тази госпожа рецептите, козунак няма да аправите и ще си хврърлите продуктите. тази рецепта няма как да стане сполучлива.
  • 5 Дон

    0 0 Отговор
    Рецептата е супер. Благодаря
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.