Отидете към основна версия

3 024 1

Рецепта на деня: Козуначени кифлички

  • козуначени кифлички-
  • тесто-
  • козунак-
  • великден-
  • какво да сготвя

Подходящи за Великденската трапеза

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване); прясно мляко - 450 мл; захар - 1 ч.ч. (пълна); мая - 1 кубче прясна (42 г); мазнина - 1 ч.ч. (масло+олио); сол - 1 щипка; лимонова есенция - 1 ампула; ванилена захар - 2 пакетчета; брашно - около 1 кг; сладко/ конфитюр - 1 бурканче; орехи - 100 г.

Начин на приготвяне:

Първо, активирайте маята с малко топло мляко (100 мл), захар (2 с.л.) и брашно (3 с.л.). Яйцата разбийте много добре със захарта и останалото топло мляко. Пресейте брашното със щипка сол в голяма купа, прибавете сместа от яйцата и млякото. Започнете да бъркате с голяма лъжица, докато можете, след което с ръце продължете и по малко прибавяйте от мазнината. Така, докато се изчерпи цялото количество и получите хубаво разтегливо козуначено тесто. Оставете да втаса и после оформете кифличките, като тестото разделите на еднакви топки и всяка разточите на заоблен триъгълник. Острия връх разрежете на 3 места, сложете от сладкото или конфитюра на късата част и навийте кифличката. Подредете тези уникални козуначени кифлички на разстояние в тави и оставете да втасат. Намажете със разбития жълтък и малко мляко, сложете орехчета и поръсете със захар. Печете пухкавите козуначени кифлички в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини