Необходими продукти:
300 г краве сирене; 2 яйца; 4 зелени чушки; 2 розови домата; 2 глави лук; 1 краставица; 1 щипка лют пипер; сол на вкус; брашно за овалване; олио за пържене. За хлебчетата: 320 г брашно; 200 г кисело мляко; 100 г краве масло; 2 яйца; 1 ч. л. сода бикарбонат; 1 ч. л. сол. За пестото: 1 връзка магданоз; 50 мл олио; 1 с. л. слънчогледови семки; 1 с. л. червен винен оцет; 1 ч. л. самардала.Начин на приготвяне:
Содата се гаси в киселото мляко и се разбърква с яйцата и разтопеното масло.
Прибавят се брашното със солта и отново се разбърква.
С помощта на лъжица, в тава с незалепващо покритие, от тестото се оформят 6 хлебчета.
Пекат се 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Листата на магданоза за пестото се пасират със самардалата, семките, оцета и олиото.
Необеленият лук и чушките за салатата се слагат в тава, заливат се с малко олио и се посоляват. Пекат се 40–50 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
След това се обелват и се режат на ивички.
Краставицата се бели и се реже на малки кубчета.
Доматите се белят, почистват се от семките и също се режат на малки кубчета.
Краставиците и доматите се смесват с лука, чушките, щипка лют пипер и 2 с. л. песто.
Сиренето се реже на плочки. Овалва се в брашно, после се потапя в разбити яйца, след това отново се овалва в брашно и се потапя в яйца.
Пържи се в около 1 пръст сгорещено олио. Изважда се върху хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
Питките се разполовяват и между тях се слага от сиренето, доматената смес и пестото, пише bonapeti.bg.