Отидете към основна версия

2 002 2

Рецепта на деня: Гозба с извара по капански

  • гозба-
  • извара-
  • капански-
  • капнаци-
  • какво да сготвя

Рецептите на капанците са се предавали от поколение на поколение

Снимкa: Shutterstock

Капанците са етнографска група българи, живеещи в Североизточна България – Разградска и Търговищка област. Капанци са жителите на селата Дряновец, Осенец, Садина, Паламарца, Гецово, Топчии, Кривня, Каменово, Ушинци, Желязковец, Люблен, Доброшката махала на Разград и на градовете Сеново, Цар Калоян, Опака, части от Попово и др.

Капанската кухня е много специфична и сега ще може да се насладите на една от рецептите, които тя предлага.

Необходими продукти:

извара - (по-добре да е кашкавалена) 500 г; прясно мляко - 1/2 литър; яйца - 2 бр.; брашно - 1 ч.л.; червен пипер - 1 ч.л.; олио - 4-5 с.л.; сол - на вкус.

Начин на приготвяне:

В сгорещеното олио сипваме брашното, запържваме го, след това слагаме червения пипер и заливаме с прясното мляко.

Оставяме да заври като непрекъснато бъркаме. Смесваме изварата и яйцата, объркваме ги добре и ги прибавяме към врящото мляко, като непрекъснато разбъркваме.

Ястието се оставя да поври 3-4 минути не повече и е готово за поднасяне.

Много добре се съчетава със счукана глава червен лук, пише kulinari.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини