Last news in Fakti

28 Май, 2024 10:05 1 610 2

Рецепта на деня: Гозба с извара по капански

  • гозба-
  • извара-
  • капански-
  • капнаци-
  • какво да сготвя

Рецептите на капанците са се предавали от поколение на поколение

Рецепта на деня: Гозба с извара по капански - 1
Снимкa: Shutterstock

Капанците са етнографска група българи, живеещи в Североизточна България – Разградска и Търговищка област. Капанци са жителите на селата Дряновец, Осенец, Садина, Паламарца, Гецово, Топчии, Кривня, Каменово, Ушинци, Желязковец, Люблен, Доброшката махала на Разград и на градовете Сеново, Цар Калоян, Опака, части от Попово и др.

Капанската кухня е много специфична и сега ще може да се насладите на една от рецептите, които тя предлага.

Необходими продукти:

  • извара - (по-добре да е кашкавалена) 500 г;
  • прясно мляко - 1/2 литър;
  • яйца - 2 бр.;
  • брашно - 1 ч.л.;
  • червен пипер - 1 ч.л.;
  • олио - 4-5 с.л.;
  • сол - на вкус.

Начин на приготвяне:

В сгорещеното олио сипваме брашното, запържваме го, след това слагаме червения пипер и заливаме с прясното мляко.

Оставяме да заври като непрекъснато бъркаме. Смесваме изварата и яйцата, объркваме ги добре и ги прибавяме към врящото мляко, като непрекъснато разбъркваме.

Ястието се оставя да поври 3-4 минути не повече и е готово за поднасяне.

Много добре се съчетава със счукана глава червен лук, пише kulinari.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хранително и евтино

    0 2 Отговор
    е това с едно тараторче и е готов обяда . На бургас и варна е добре готвачите да я имат тая манджа в менюто си . ако е 3 лева , то те ще надпишат до 9 лева . е има някои разноски . ама миналогодишен сафрид за 300 гр за 18 лева е двойно по скъпо и по вредно ядене . Пробвал съм съставките - риба срещу извара . Да . Много вкусна идея .
  • 2 Ти си

    0 0 Отговор
    Ако заместиш изварата с кашкавал това вече няма да е гозба с извара по капански ....