Необходими продукти за 14 бурканчета по 0,5 л:
6 кг тиквички (почистени);
1,8 кг моркови;
1, 2 кг лук;
550 г доматена паста;
500 мл растително масло;
50 г сол;
60 г захар;
10 г смлян сушен чесън;
6 г смлян черен пипер;
120 мл оцет 9%.
Начин на приготвяне:
Като за начало смилате 6 кг вече обелени тиквички през месомелачка.
След смилането оставете тиквичките на масата за 15-20 минути, за да пуснат сока си. На този етап не добавяйте сол.
Докато тиквичките си пуснат сока, нарязвате лука. Изсипете една чаша растително масло в тиган и запържете лука до златисто кафяво, като разбърквате от време на време, за да не изгори.
След 20 минути тиквичките пускат обилно сок. Изсипвате го в купа с лъжица, в противен случай лютеницата ще трябва да се вари по-дълго до желаната гъстота.
Прехвърлете готовия лук в купата с тиквички.
Настържете морковите (с приставката за месомелачка). Запържете морковите в тиган с малко олио.
Към тиквичките и лука добавете запържените моркови. Добавете и сол, сух чесън, захар и черен пипер.
Сложете съда на силен огън и го оставете да заври. Щом се появят мехурчета и лютеницата започне да кипи, намалете котлона и гответе на среден огън 30-35 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори.
След 30 минути добавете доматеното пюре и гответе още 10-15 минути.
Ако харесвате лютеницата на по-едри парчета, можете да добавите оцет на този етап и да я затворите в буркани. Но ако я предпочитате финосмляна, под формата на пюре, свалете съда от котлона и пюрирайте зеленчуците с пасатор до гладкост.
Когато сте доволни от гъстотата на пасираната лютеница, добавете оцет, разбъркайте и варете още 10 минути на слаб огън.
След това насипете горещата лютеница от тиквички в буркани и ги увийте в топло одеяло, докато изстинат напълно.
Така приготвената лютеница се съхранява при стайна температура до следващата реколта, пише zajenata.bg.