20 Юни, 2024 10:08 4 757 4

Рецепта на деня: Лютеница от тиквички

  • лютеница-
  • тиквички-
  • зимнина-
  • какво да сготвя

Зимнина с фин и нежен вкус

Рецепта на деня: Лютеница от тиквички - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти за 14 бурканчета по 0,5 л:

6 кг тиквички (почистени);

1,8 кг моркови;

1, 2 кг лук;

550 г доматена паста;

500 мл растително масло;

50 г сол;

60 г захар;

10 г смлян сушен чесън;

6 г смлян черен пипер;

120 мл оцет 9%.

Начин на приготвяне:

Като за начало смилате 6 кг вече обелени тиквички през месомелачка.

След смилането оставете тиквичките на масата за 15-20 минути, за да пуснат сока си. На този етап не добавяйте сол.

Докато тиквичките си пуснат сока, нарязвате лука. Изсипете една чаша растително масло в тиган и запържете лука до златисто кафяво, като разбърквате от време на време, за да не изгори.

След 20 минути тиквичките пускат обилно сок. Изсипвате го в купа с лъжица, в противен случай лютеницата ще трябва да се вари по-дълго до желаната гъстота.

Прехвърлете готовия лук в купата с тиквички.

Настържете морковите (с приставката за месомелачка). Запържете морковите в тиган с малко олио.

Към тиквичките и лука добавете запържените моркови. Добавете и сол, сух чесън, захар и черен пипер.

Сложете съда на силен огън и го оставете да заври. Щом се появят мехурчета и лютеницата започне да кипи, намалете котлона и гответе на среден огън 30-35 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори.

След 30 минути добавете доматеното пюре и гответе още 10-15 минути.

Ако харесвате лютеницата на по-едри парчета, можете да добавите оцет на този етап и да я затворите в буркани. Но ако я предпочитате финосмляна, под формата на пюре, свалете съда от котлона и пюрирайте зеленчуците с пасатор до гладкост.

Когато сте доволни от гъстотата на пасираната лютеница, добавете оцет, разбъркайте и варете още 10 минути на слаб огън.

След това насипете горещата лютеница от тиквички в буркани и ги увийте в топло одеяло, докато изстинат напълно.

Така приготвената лютеница се съхранява при стайна температура до следващата реколта, пише zajenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Благодаря с Уважение госпожа Маринова
  • 2 Зелен хайвер

    1 0 Отговор
    Никой уважаващ себе си кулинар не готви с доматено пюре.
  • 3 Зелен хайвер

    0 2 Отговор
    Лютеница от тиквички се нарича зелен хайвер или кьопоолу от тиквички.
  • 4 Зелен хайвер

    0 2 Отговор
    Защо мъчите тиквичките? След като ги накълцате или смелите е достатъчно да ги посолите и те ще отделят н2о. Рецептата е писана от човек, който никога не е готвил ястието.