Отидете към основна версия

1 981 1

Рецепта на деня: Гьоза - японски пелмени с кайма

  • гьоза-
  • пелмени-
  • кайма-
  • японска кухня-
  • какво да сготвя

Специалитет от японската кухня

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

250 г фино брашно; 150 мл вода; 1 ч.л. сол; 250 г свинска кайма; 0.5 ч.л. захар; 1 скилидка чесън; 20 г джинджифил; 0.5 ч.л. сода за хляб; 1 ч.л. царевично нишесте; 60 мл соев сос; 1 ч.л. сусамово олио; 1 с.л. сос от стриди; 2 стръка пресен лук; 150 г китайско зеле; 1 с.л. оризов оцет; 0.5 с.л. балсамов оцет; 1 щипка лют червен пипер.

Начин на приготвяне:

От брашното, 1 щипка сол и топлата вода се замесва гладко и еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя настрана да почине.

В купа се смесват каймата, солта, захарта и малко вода. Разбърква се добре и се прибавят ситно нарязаният чесън, настърганият джинджифил, содата, нишестето, 10 мл соев сос, сусамовото олио и сосът от стриди. Накрая се прибавя нарязаният на шайби зелен лук и ситно нарязаното китайско зеле. Всичко се разбърква много добре.

Тестото се разточва и с помощта на ринг се изрязват кръгове. В средата на всеки се слага от плънката, като краищата се намазват с вода. Кръгчетата се прегъват и прищипват, за да се залепят.

Пелмените се поставят върху покрита с хартия за печене и набрашнена тава.

Пържат се в сгорещено кокосово олио, за кратко от двете страни, докато се зачервят приятно. След това в съда се налива вода, покрива се с капак и пелмените се задушават още 3–5 минути.

Продуктите за соса се разбъркват в малка купичка. Поднася се с пелмените, пише billa.bg.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини