Натуралното кафе без захар и други добавки ободрява и е полезно за здравето, каза ендокринологът Роман Терушкин. Ако обаче организмът не реагира по никакъв начин на кафето, това може да е тревожен симптом, предупреди лекарят в коментар за aif.ru.
Докторът обясни на любителите на кафето, че всеки има индивидуална чувствителност към тази напитка: при едни кръвното се повишава след нея, при други се понижава. Но ако организмът изобщо не реагира на кафето, не се чувства бодро, тогава това е симптом на дисфункция на надбъбречните жлези, посочи проблема лекарят.
„В този случай надбъбречните жлези на пиещите кафе не възприемат този продукт като фактор на стрес и не произвеждат хормоните кортизол и адреналин в отговор на приема му“, каза Терушкин.
Лекарят съветва да се пие само американо или еспресо в малки количества. По-добре избягвайте латето и капучиното, тъй като съдържат захар и мляко и това вече не са напитки, а пълноценна закуска, заключи ендокринологът.