12 Юли, 2024 19:30 2 870 5

Ендокринолог: Пийте кафето без захар и мляко

  • кафе-
  • захар-
  • мляко-
  • ендокринолог

С тях то може да мине за пълноценно хранене, заявява специалистът

Натуралното кафе без захар и други добавки ободрява и е полезно за здравето, каза ендокринологът Роман Терушкин. Ако обаче организмът не реагира по никакъв начин на кафето, това може да е тревожен симптом, предупреди лекарят в коментар за aif.ru.

Докторът обясни на любителите на кафето, че всеки има индивидуална чувствителност към тази напитка: при едни кръвното се повишава след нея, при други се понижава. Но ако организмът изобщо не реагира на кафето, не се чувства бодро, тогава това е симптом на дисфункция на надбъбречните жлези, посочи проблема лекарят.

„В този случай надбъбречните жлези на пиещите кафе не възприемат този продукт като фактор на стрес и не произвеждат хормоните кортизол и адреналин в отговор на приема му“, каза Терушкин.

Лекарят съветва да се пие само американо или еспресо в малки количества. По-добре избягвайте латето и капучиното, тъй като съдържат захар и мляко и това вече не са напитки, а пълноценна закуска, заключи ендокринологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    2 2 Отговор
    Кафето хем го пия чисто Миленски и какво е това кафе ти подие корема все едно съм изял една чиния пържени картофи 🤷🏿‍♂️
  • 2 Христо

    1 2 Отговор
    От 10-12години карам нощни смени. На нощна смяна пия между 4 и 8 кафета(по-често са към долната граница) и вече явно започвам да имам проблеми с жлезата... Та да питам, вече явно не съм чувствителен(на нощните) и ще трябва с нещо по-тежко да заменя кофеина, но се чудя с какво 😁

    Коментиран от #3

  • 3 Уса

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    Нощните смени убиват.Не искам да се сещам за времето,когато работех нощем за едната смешна заплата.Промени си живота докато още можеш поне работи денем на 2 кафета
  • 4 Уса

    2 4 Отговор
    Откак пия кафето с козе мляко нямам никакви проблеми.Сега не мога да лизна краве

    Коментиран от #5

  • 5 „Оса”

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Уса":

    Аз си пия мляко ОТ...бик🐂
    И нито КРАВА нито коза МЕ интересува..!!!