Необходими продукти:
1 кг свинско, телешко или агнешко месо; 2-3 глави кромид лук; 500 г пресни гъби; 2-3 бр. домати; 3-4 бр. чушки; 150 мл олио; 1/2 ч.ч. ориз; 1 ч.л. червен пипер; 100 мл вино; 1 връзка магданоз; сол; черен пипер.Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 с.л. от мазнината, след което се изважда.
В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с гореща вода и виното, и се оставя да заври. Тогава се прибавят гъбите, а след десетина минути – чушките, нарязани на ивички.
Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният, и измит ориз. Ястието се прехвърля в гювеч и се пече. Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро. Готовият гювеч се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз, пише struma.bg.