6 Август, 2024 10:05 4 249 8

Рецепта на деня: Манастирски гювеч

  • манастирски-
  • гювеч-
  • месо-
  • ориз-
  • какво да сготвя

Вижте как да го приготвите

Рецепта на деня: Манастирски гювеч - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 кг свинско, телешко или агнешко месо;
  • 2-3 глави кромид лук;
  • 500 г пресни гъби;
  • 2-3 бр. домати;
  • 3-4 бр. чушки;
  • 150 мл олио;
  • 1/2 ч.ч. ориз;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 100 мл вино;
  • 1 връзка магданоз;
  • сол;
  • черен пипер.

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 с.л. от мазнината, след което се изважда.

В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с гореща вода и виното, и се оставя да заври. Тогава се прибавят гъбите, а след десетина минути – чушките, нарязани на ивички.

Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният, и измит ориз. Ястието се прехвърля в гювеч и се пече. Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро. Готовият гювеч се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз, пише struma.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леон

    4 5 Отговор
    Благодаря
  • 2 Механик

    17 4 Отговор
    Ееее, разгеле! Доживях да пуснете нормална рецепта за нормално ядене и за нормални хора!
    Браво!

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 3 Град Козлодуй

    3 16 Отговор
    Гнусотия!

    Коментиран от #4

  • 4 Град Козлодуй

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Град Козлодуй":

    Безсрамник
    Как не Вие Срам
  • 5 Град Козлодуй

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Точно
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Идън

    6 3 Отговор
    Ако обичате лютичко- добавете или чушчица или счукан лют пипер. Лютото е полезно и с тази рецепта върви. Оризът може да е ,,Балдо,, или ,,Ризон,,На снимката е,,Басмати,,- а той се готви по- дълго и има различен вкус.
  • 8 Съгласен съм!

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Да ти кажа как научих какво е "манастирска чорба"! Като дете 3–4 клас с канчетата и на стола.. Чета и си мисля тоя поповете без мръвка няма как... И гол бобец с две три капки олио още го помня...........