Необходими продукти:
големи смокини - 10 бр.; извара - 250 г; яйца - 3 бр.; брашно - 80 г; захар - 200 г пудра + 3 - 4 с.л. кристална за смокините; бадемово брашно - 200 г; масло - 190 г меко, на стайна температура; сол - 2 щипки; бакпулвер - 10 г; лимонова кора - от 1/2 лимон.Начин на приготвяне:
Настържете лимоновата кора при пудрата захар и разбъркайте. Използвайте за целта фино ренде за цитруси и се старайте да стържете само жълтата част.
В купа смесете 20 г от маслото, 60 г от лимоновата захар и щипка сол с фино смлените бадеми. Получените трохи разпределете в кръгла форма с диаметър 22-24 см, покрита с хартия за печене и добре намазнена (хартията). Притискайте и заравнявайте с обратната страна на лъжица или с пръсти до получаване на блат. Приберете в хладилник.
Нарежете смокините, поръсете с кристалната захар и ги сложете на умерен огън, докато омекнат- около 15 минути.
Разделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Разбийте белтъците с щипка сол и постепенно към тях сипвайте и още 30 г от лимоновата пудра захар. Заделете настрана белтъчния сняг.
В отделна купа разбийте мекото масло с останалата захар, и жълтъците докато станат на пухкав крем. Добавете изварата, а след кратко разбиване и брашното, и бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност.
Сипете маслената смес към пухкавите белтъци, но го правете на части, разбърквайки внимателно с дървена лъжица, за да се хомогенизира всичко, но да остане пухкаво.
Извадете формата с блата от хладилника и сипете половината смес за тортата. Подредете плътно парченца сочни смокини и сосче, което са отделили при варенето (трябва да са изстинали). Завършете с остатъка от сместа, като разпределите равномерно върху плодовете.
Печете смокиновия сладкиш в загрята на 160 градуса фурна на най-долната решетка за 50 минути.
Готовия сладкиш оставете за 1 час в загасената фурна, без да отваряте вратичката. Охладете за 3 часа в хладилник, преди да нарежете, пише gotvach.bg.