Доматите и краставиците са основа за любимата ни салата и се срещат в почти всеки български дом, но знаете ли, че съхранението им заедно всъщност е много грешно?
Може да ви изненада да научите, че докато краставиците и доматите си пасват добре в салатата, те не са приятели извън купата. Изследователи от PlumbNation проучиха как най-добре да съхраняват различни пресни продукти и откриха, че доматите отделят етиленов газ, естествен растителен хормон, който задейства процеса на зреене. Краставиците са силно чувствителни към този газ и излагането им може да ги накара да станат меки, жълти и бързо да се развалят.
Това може да компрометира хрупкавата текстура на краставиците и да ги направи по-малко приятни за ядене.
Експертите казаха, че най-добрият начин да съхранявате краставици е да ги поставите в чекмеджето на хладилника, далеч от плодовете и зеленчуците, произвеждащи етилен, като доматите. В идеалния случай краставиците трябва да се съхраняват при температури между 7-10°C.
Ако се съхраняват при температури под 4°C твърде дълго, те могат да получат наранявания от охлаждане, които се проявяват като напоени с вода петна и съкратен срок на годност. Що се отнася до доматите, те трябва да се съхраняват на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Държането им със стъблото надолу също може да помогне за удължаване на тяхната свежест.
Веднъж нарязани, доматите трябва да се съхраняват в хладилник, за да се забави процесът на разваляне.
Експертите казаха също така, че трябва да се избягва съхраняването на картофи и лук заедно по същата причина и те трябва да се поставят на хладни тъмни места с много вентилация. Те също така предупредиха бананите да се съхраняват с други плодове - бананите също отделят значително количество етиленов газ. Когато други плодове са изложени на този газ, те узряват—и впоследствие се развалят—много по-бързо. Това може да доведе до загуба на съвършено добри плодове, ако всички те узреят наведнъж и не могат да бъдат консумирани навреме.