Необходими продукти:
1 зелка; 1/2 кг кайма смес; 1/2 ч.ч. ориз; 2 моркова; 1 глава лук; 2 скилидки чесън; 800 г домати от консерва; 3 ч.ч. пилешки бульон; 2 с.л. доматен концентрат; 50 мл. зехтин; 1 с.л. червен пипер; 1 ч.л. чубрица; сол и черен пипер на вкус.Начин на приготвяне:
Лукът, морковите и чесънът се почистват и се нарязват на дребно. Запържват се в загрята мазнина. Когато омекнат, се прибавя оризът и леко се запържва. Добавят се чубрица, червен пипер и доматеният концентрат.
Оризът се разбърква и се наливат около 2 чаши вода. Оставя се да се готви, докато течността се изпари.
От горната и от долната част на зелката се отрязва и вътрешността се издълбава. Нарязва се на ситно и се осолява. Прибавя се към плънката и се задушава, докато омекне.
Слага се каймата и се разбърква много добре, докато се раздроби.
Вътрешната част на издълбаната зелка се посолява. Слага се в глинено гърне (гювеч) и се пълни с приготвената плънка. Отгоре се затваря с изрязания капак.
Гърнето се похлупва и ястието се пече около час и половина на 200 градуса, пише 1001recepti.com.