Отидете към основна версия

751 4

Бомби, насочвани от гълъби, мъртви риби и посоката на къдриците: Кои са победителите на Антинобеловите награди

  • антинобелови награди-
  • наука

Тези награди "карат хората първо да се смеят, а след това да се замислят"

Снимка: Shutterstock

Проект от Втората световна война за обучение на гълъби, които да насочват авиобомби, спечели Антинобелова награда тази година, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Антинобеловите награди, известни още като Иг-Нобелови или Шнобелови награди, се връчват всяка година от хумористичното научно списание "Анали на невероятните изследвания" за необичайни проучвания, които "карат хората първо да се смеят, а след това да се замислят".

Церемонията се състоя в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, Масачузетс, САЩ, като наградите бяха връчвани от нобелови лауреати.

Отличено бе и демографското изследване на Сол Джъстин Нюман, старши изследовател в Юнивърсити колидж Лондон, според което някои дълголетници живеят в региони, в които архивите и документацията не се поддържат добре. Той установил, че регистрите за дълголетници са преобладаващо пълни с грешки.

Например при най-възрастния човек в света Джироен Кимура има необичаен брой биографични аномалии, за него има три рождени дати - едната изглежда подправена, другата е резултат от типографска грешка, третата изглежда реална, казва Нюман.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини