Отидете към основна версия

1 761 3

Рецепта на деня: Сбричолата с лимонов крем

  • сбричолата-
  • сладкиш-
  • десерт-
  • италианска кухня-
  • какво да сготвя

Вкусен италиански сладкиш

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

480 г брашно; 250 г захар; 180 г краве масло; 1 яйце + 1 жълтък; 1 пълна ч. л. бакпулвер; 3 с. л. ром (или друг ликьор по избор). За плънката: 500 г сирене рикота; 200 г пудра захар; кората на 1 лимон; 100-150 г бял шоколад.

Начин на приготвяне:

Сложете в купа пресятото брашно, захарта, яйцето, жълтъка и разтопеното масло, което не трябва да е горещо, а охладено. Смесете продуктите до образуването на ронлива консистенция. Именно така трябва да бъде - тестото трябва да е нехомогенно. Добавете бакпулвера и рома и продължете да мачкате маслените трохи, но за кратко, след което оставете в хладилник.

В това време в купа разбийте рикотата със захарта с миксер. Разбивайте в продължение на 10 минути. С помощта на нож нарежете 70 гр. от белия шоколад на произволни парчета, сложете го при разбитата рикота и леко разбъркайте.
Извадете рошавото маслено тесто от хладилника. Във форма, покрита с хартия за печене (най-добре с махащ се ринг), и с диаметър около 25 см. сложете 3/5 от тестото, докато образувате равномерен слой. Бъдете внимателни, за да направите хубава основа. С пръсти оформете борд с височина 2 см. по стените на намазнената форма. Отгоре излейте плънката, заравнете и покрийте с остатъка от маслени трохи.

Поставете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 170-180° С за около 25-30 минути, докато повърхността стане златиста. Изчакайте рошавата сбричолата да изстине напълно, преди да сервирате, защото докато е топла, няма как да я нарежете на парчета, тъй като във вътрешността си ще е полутечна.

Щом се охлади наистина добре, украсете я с останалия шоколад, декорирайте с лимонови корички и поднесете, пише zajenata.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини