Необходими продукти:
- 480 г брашно;
- 250 г захар;
- 180 г краве масло;
- 1 яйце + 1 жълтък;
- 1 пълна ч. л. бакпулвер;
- 3 с. л. ром (или друг ликьор по избор).
За плънката:
- 500 г сирене рикота;
- 200 г пудра захар;
- кората на 1 лимон;
- 100-150 г бял шоколад.
Начин на приготвяне:
Сложете в купа пресятото брашно, захарта, яйцето, жълтъка и разтопеното масло, което не трябва да е горещо, а охладено. Смесете продуктите до образуването на ронлива консистенция. Именно така трябва да бъде - тестото трябва да е нехомогенно. Добавете бакпулвера и рома и продължете да мачкате маслените трохи, но за кратко, след което оставете в хладилник.
В това време в купа разбийте рикотата със захарта с миксер. Разбивайте в продължение на 10 минути. С помощта на нож нарежете 70 гр. от белия шоколад на произволни парчета, сложете го при разбитата рикота и леко разбъркайте.
Извадете рошавото маслено тесто от хладилника. Във форма, покрита с хартия за печене (най-добре с махащ се ринг), и с диаметър около 25 см. сложете 3/5 от тестото, докато образувате равномерен слой. Бъдете внимателни, за да направите хубава основа. С пръсти оформете борд с височина 2 см. по стените на намазнената форма. Отгоре излейте плънката, заравнете и покрийте с остатъка от маслени трохи.
Поставете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 170-180° С за около 25-30 минути, докато повърхността стане златиста. Изчакайте рошавата сбричолата да изстине напълно, преди да сервирате, защото докато е топла, няма как да я нарежете на парчета, тъй като във вътрешността си ще е полутечна.
Щом се охлади наистина добре, украсете я с останалия шоколад, декорирайте с лимонови корички и поднесете, пише zajenata.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гретиния
10:10 16.09.2024
2 Грета
Коментиран от #3
10:37 16.09.2024
3 кяр
До коментар #2 от "Грета":
Кярът е, че ще надебелееш с един килограм.21:18 16.09.2024