16 Септември, 2024 10:05 1 829 3

Рецепта на деня: Сбричолата с лимонов крем

  • сбричолата-
  • сладкиш-
  • десерт-
  • италианска кухня-
  • какво да сготвя

Вкусен италиански сладкиш

Рецепта на деня: Сбричолата с лимонов крем - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 480 г брашно;
  • 250 г захар;
  • 180 г краве масло;
  • 1 яйце + 1 жълтък;
  • 1 пълна ч. л. бакпулвер;
  • 3 с. л. ром (или друг ликьор по избор).

За плънката:

  • 500 г сирене рикота;
  • 200 г пудра захар;
  • кората на 1 лимон;
  • 100-150 г бял шоколад.

Начин на приготвяне:

Сложете в купа пресятото брашно, захарта, яйцето, жълтъка и разтопеното масло, което не трябва да е горещо, а охладено. Смесете продуктите до образуването на ронлива консистенция. Именно така трябва да бъде - тестото трябва да е нехомогенно. Добавете бакпулвера и рома и продължете да мачкате маслените трохи, но за кратко, след което оставете в хладилник.

В това време в купа разбийте рикотата със захарта с миксер. Разбивайте в продължение на 10 минути. С помощта на нож нарежете 70 гр. от белия шоколад на произволни парчета, сложете го при разбитата рикота и леко разбъркайте.
Извадете рошавото маслено тесто от хладилника. Във форма, покрита с хартия за печене (най-добре с махащ се ринг), и с диаметър около 25 см. сложете 3/5 от тестото, докато образувате равномерен слой. Бъдете внимателни, за да направите хубава основа. С пръсти оформете борд с височина 2 см. по стените на намазнената форма. Отгоре излейте плънката, заравнете и покрийте с остатъка от маслени трохи.

Поставете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 170-180° С за около 25-30 минути, докато повърхността стане златиста. Изчакайте рошавата сбричолата да изстине напълно, преди да сервирате, защото докато е топла, няма как да я нарежете на парчета, тъй като във вътрешността си ще е полутечна.

Щом се охлади наистина добре, украсете я с останалия шоколад, декорирайте с лимонови корички и поднесете, пише zajenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гретиния

    2 3 Отговор
    Значи Грета ме е лъгала ! Досега винаги ме караше да и го давам , за да да напълнела един буркан сметана за тортата !
  • 2 Грета

    3 3 Отговор
    И какъв ми е кярът от тоя зян...пак на сухо от сметановия крем....?

    Коментиран от #3

  • 3 кяр

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грета":

    Кярът е, че ще надебелееш с един килограм.