Отидете към основна версия

1 203 2

7 експертни съвета за справяне с постоянната умора

  • съвети-
  • сън-
  • умора-
  • енергия-
  • спане-
  • почивка-
  • изтощение-
  • хронична умора

Ако се чувствате уморени непрекъснато, тези съвети са за вас

Снимка: Shutterstock

Напрегнатият начин на живот може да накара някои хора често да се чувстват уморени и един популярен начин за противодействие на този ефект е чрез пиене на чай или кафе.

Кофеинът в тези видове напитки може да ви осигури бързата доза енергия, която търсите, но съществува опасност да станете прекалено зависими от стимуланта. Това може да доведе до повишена толерантност към кофеина и дори до физически симптоми на изтощение, ако спрете да го пиете. Медици казват, че умората може да се дължи на редица проблеми като липса на сън, диета или други фактори, свързани с начина на живот. За да помогнат в борбата с него, редица здравни експерти споделиха седем съвета със списание My Weekly, които не включват пиенето на чай или кафе, включително редица неща, които трябва да избягвате.

Наблюдение на дневните ви калории

Д-р Джеф Фостър, медицински директор в h3health.co.uk, посъветва да мислите за калориите, които приемате всеки ден. Здравословен пример за редовна диета включва каша или яйца за закуска, последвани от обяд, пълен с фибри, добри мазнини и протеини, като пиле или супа. Той добави, че определени храни могат да повлияят на концентрацията и да доведат до умора и призова хората „да приготвят храната си преди да тръгнат на работа“, за да избегнат посягане към снакс, чипс или нещо твърде калорично и вредно.

Пиене на много вода

Диетоложката Ема Торнтън от A. Vogel каза, че питейната вода е от решаващо значение, тъй като липсата на достатъчно може да изтощи енергията ви, съобщава Express. Ема каза, че личните лекари изчисляват, че 12% от случаите на умора са свързани с недостатъчно пиене на вода. Тя продължи да съветва хората да държат вода наблизо, така че често да я пият, както и да уринират редовно и да проверяват дали урината не е тъмна, което може да показва признаци на дехидратация.

Вземане на решения

В наши дни има чувството, че трябва да вземете повече решения от всякога. Скорошно проучване установи, че хората прекарват почти 23 дни в годината във взимане на решения за прости неща като какво има за вечеря или какво да гледат по телевизията. Проучването на 2000 възрастни установи, че хората са изправени пред 16 различни избора всеки ден, което ни отнема час и 32 минути да го обмислим, въпреки че почти половината смятат, че изборът ги отегчава. Едно средство за намаляване на „умората от вземане на решения“, което според психолозите може да ни накара да се чувстваме уморени и обременени, е чрез създаване на рутина за ограничаване на броя на ежедневните решения, които трябва да вземаме.

Разходка

Помислете дали да не включите разходка в ежедневието си, тъй като този тип упражнения могат да ви помогнат да се почувствате по-будни и да подобри качеството на съня ви. Движения, които карат сърцето ви да изпомпва кръв бързо и ви оставя без дъх, например бягане, също се препоръчва от д-р Фостър.

Разтоварване на вашето пространство

Според психолога д-р Мег Арол безпорядъкът може да доведе до „огромен стрес“. Тя обаче съветва да се справите с бъркотията стъпка по стъпка, вместо да се опитвате да извършите масивно почистване, което може да помогне потенциално трудната задача да изглежда по-управляема.

Избягване на алкохол

Терапевтът по сън д-р Нерина Рамлахан предупреждава, че алкохолът може да ви накара да пропуснете първия REM етап на съня. Може би е най-добре да ограничите пиенето си до почивните дни, ако е възможно, но ако искате да пиете бира или чаша вино през седмицата, тогава е най-добре да опитате да пиете само докато ядете.

Оставете телефона

Последният съвет стана уместен през последното десетилетие с възхода на мобилните телефони. Учените предупреждават, че смартфоните могат да попречат на производството на мелатонин в тялото ни и с това да повлияят на съня ни. Помислете дали да не правите редовни почивки от устройството си и може би вместо това да посегнете към книга. Липсата на време пред екрана, включително телевизия, поне един час преди лягане също може да ви помогне да заспите по-добре и да се чувствате по-отпочинали в дългосрочен план.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини