Отидете към основна версия

1 333 8

Ефективни начини за отказване от цигарите

  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • отказване от цигарите

29% от европейците на възраст 15-24 години са пушачи

Снимка: Shutterstock

Тютюнопушенето оказва отрицателно въздействие върху цялостното здравословно състояние на пушачите и на тези, които са изложени на пасивно пушене. Данните сочат, че въпреки значителния напредък през последните години броят на пушачите в ЕС остава висок — 26 % от цялото население и 29% от европейците на възраст 15- 24 години.

Cochrane Tobacco Addiction Group, базирана в Оксфордския университет във Великобритания, представя систематичен преглед на доказателствата за методите за превенция и лечение на никотиновата зависимост. Констатациите от статиите, публикувани между 2021 и 2023 г., показват, че варениклинът, цитизинът и никотиновите електронни цигари увеличават процента на успеваемост при отказване от тютюнопушене.

Освен това прегледът установява, че бупропионът, никотин-заместителната терапия и поведенческите консултации могат да бъдат ефективни стратегии за отказване от пушенето. Проучването е публикувано в сп. Addiction, предава рuls.bg.

Изследователите са оценили качеството на доказателствата, като са използвали параметрите на GRADE - ограничения на изследванията, последователност на ефекта, неточност, косвеност и отклонение от публикациите. Оценките за сигурност варират от „висока сигурност“ до „много ниска сигурност“.

Доказателствата показват, че най-ефективните лечения са общоприетите лекарства варениклин, цитизин и никотинови електронни цигари.

Варениклинът е перорална таблетка, отпускана по лекарско предписание, предназначена да помогне за отказване от тютюнопушенето. Цитизинът, наричан още цитизиниклин, е перорална таблетка на растителна основа, която понастоящем се предлага в Канада и Европа.
И двете съединения се свързват с рецепторите, които реагират на никотина. Лекарствата могат да подпомогнат симптомите на никотинова абстиненция и да блокират генерираното от никотина подсилване при пушене.

При хората, използващи варениклин, може да е по-вероятно да се появят сериозни странични ефекти, отколкото при тези, които не го използват. Употребата на цитизин е свързана с по-малко съобщения за сериозни нежелани събития, отколкото употребата на варениклин.

Прегледът също така открива доказателства с висока степен на сигурност, че бупропионът, антидепресант, помага повече за спирането на тютюнопушенето, отколкото плацебо или никакви лекарства. При хората, получаващи това лекарство, обаче се наблюдават повече сериозни нежелани реакции.

Според изследване от 2021 г. поведенческата терапия за отказване от тютюнопушене може да увеличи процента на отказалите се от тютюнопушене. Експертите обаче твърдят, че са необходими допълнителни доказателства, за да се потвърдят ползите от конкретни терапевтични услуги. Те са установили, че комбинирането на няколко компонента може да увеличи шансовете за успешно спиране на цигарите.

Според доказателства с умерена степен на сигурност, електронните цигари с никотин може да са по-ефективни от електронните цигари без никотин за отказване от тютюнопушене.

Като цяло резултатите показват, че преминаването от традиционно пушене, където се случва горене, към пушене на електронни цигари с изпаряване води до намаляване на нивата на биомаркерите за потенциална вреда. Затова учените смятат, че даването на електронни цигари на пушачите може да не доведе до по-високи нива на излагане на вредни химикали. Въпреки това електронните цигари не са напълно безвредни и могат да раздразнят дихателните пътища.

Според специалисти макар че никотинът не е безвреден, по-голямата част от вредите от пушенето идват от други компоненти на изгорелия тютюн, а не от никотина. Електронните цигари могат да улеснят отказването от тютюнопушене, като дават възможност да се контролира съдържанието на никотин. Необходими са обаче още изследвания, за да се проучи безопасността на нагряващите се устройства за пушене.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини