Отидете към основна версия

994 6

Не топлете храната в микровълновата в пластмасови съдове

  • микровълнова фурна-
  • пластмаса-
  • здраве-
  • храна

Това може да доведе до потенциално токсични химикали от пластмасата, които да попаднат в храната

Снимка: Shutterstock

Учените отправиха сериозно предупреждение за здравето ни от една често срещана практика, която милиони от нас практикуват в кухнята си.

Те призовават хората да спрат да използват пластмасови контейнери за затопляне на храна в микровълнови фурни . Според тях това може да доведе до потенциално токсични химикали от пластмасата, които да попаднат в храната.

От десетилетия учените знаят, че различни съединения в някои пластмаси могат да „изтекат“ от опаковката в храната. След това те се поглъщат и абсорбират, а някои пластмаси могат да имат сериозни последици за здравето.

Бисфенол А (BPA) може да премине от пластмасови опаковки в храни и да се натрупа в живи организми, включително в човека. Някои проучвания показват потенциални ефекти върху здравето на BPA, който може да имитира хормона естроген.

Скорошни изследвания разкриха когнитивни и поведенчески ефекти, свързани с ВРА в храните - особено при бебета и деца. Известно е, че и други химикали като фталатите причиняват здравословни проблеми.

Те варират от преждевременно раждане до повишен риск от астма и нарушения в невроразвитието, съобщава Popular Science. Фталатите, подобно на ВРА, могат да попаднат в храни, опаковани в пластмасови съдове.

А полифлуороалкилните вещества, или PFA, които са известни още като „вечни химикали“, също могат да бъдат открити в храните и напитките, които консумираме, съобщава Express.co.uk, предава БГНЕС.

Мартин Вагнер, биолог, който изследва излагането на пластмаса в Норвежкия университет за наука и технологии, заяви, че „по-високите температури улесняват отмиването на химикали и освобождаването на микропластмаса“.

Филип Ландриган, епидемиолог и лекар по обществено здраве в Бостънския колеж, заяви, че храната не трябва да се загрява в пластмасови съдове в микровълнова фурна.

А Джо Браун, професор по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета Браун, смята, че съхраняването на гореща храна в пластмасови съдове трябва да се избягва.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Какво са електролитите и как да си ги набавим?

    Електролитите са нещо, за което често чуваме, особено когато става дума за хидратация и физическа активност, но знаете ли всъщност какво представляват ...
    днес в 16:15 ч.
    479
    2
  • Коя е любимата закуска на крал Чарлз и Камила?

    Синът на кралица Камила разкри как наистина изглежда закуската, подходяща за кралски особи, и тя всъщност далеч не е толкова пищна, колкото мнозина си ...
    днес в 14:32 ч.
    1 321
    25
  • 5 храни правят отслабването невъзможно

    Въпреки че едно малко лакомство няма да провали прогреса ви, най-добрият начин да отслабнете (и да задържите формата си) е да поддържате здравословна ...
    вчера в 14:58 ч.
    1 954
    6
  • Какво е чуфата?

    За бъдещото развитие на растениевъдството е от съществено значение да се получат нови, високопродуктивни сортове, които да отговорят на предизвикателс ...
    25.09.2024
    1 460
    4
  • Колко често трябва да перем спалното бельо?

    Поддържането на чисто и свежо спално бельо не е само въпрос на комфорт, но и на здраве. Затова въпросът „Колко често трябва да перем спалното бе ...
    24.09.2024
    2 855
    15