4 Октомври, 2024 12:45 922 6

Не топлете храната в микровълновата в пластмасови съдове

  • микровълнова фурна-
  • пластмаса-
  • здраве-
  • храна

Това може да доведе до потенциално токсични химикали от пластмасата, които да попаднат в храната

Не топлете храната в микровълновата в пластмасови съдове - 1
Снимка: Shutterstock

Учените отправиха сериозно предупреждение за здравето ни от една често срещана практика, която милиони от нас практикуват в кухнята си.

Те призовават хората да спрат да използват пластмасови контейнери за затопляне на храна в микровълнови фурни . Според тях това може да доведе до потенциално токсични химикали от пластмасата, които да попаднат в храната.

От десетилетия учените знаят, че различни съединения в някои пластмаси могат да „изтекат“ от опаковката в храната. След това те се поглъщат и абсорбират, а някои пластмаси могат да имат сериозни последици за здравето.

Бисфенол А (BPA) може да премине от пластмасови опаковки в храни и да се натрупа в живи организми, включително в човека. Някои проучвания показват потенциални ефекти върху здравето на BPA, който може да имитира хормона естроген.

Скорошни изследвания разкриха когнитивни и поведенчески ефекти, свързани с ВРА в храните - особено при бебета и деца. Известно е, че и други химикали като фталатите причиняват здравословни проблеми.

Те варират от преждевременно раждане до повишен риск от астма и нарушения в невроразвитието, съобщава Popular Science. Фталатите, подобно на ВРА, могат да попаднат в храни, опаковани в пластмасови съдове.

А полифлуороалкилните вещества, или PFA, които са известни още като „вечни химикали“, също могат да бъдат открити в храните и напитките, които консумираме, съобщава Express.co.uk, предава БГНЕС.

Мартин Вагнер, биолог, който изследва излагането на пластмаса в Норвежкия университет за наука и технологии, заяви, че „по-високите температури улесняват отмиването на химикали и освобождаването на микропластмаса“.

Филип Ландриган, епидемиолог и лекар по обществено здраве в Бостънския колеж, заяви, че храната не трябва да се загрява в пластмасови съдове в микровълнова фурна.

А Джо Браун, професор по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета Браун, смята, че съхраняването на гореща храна в пластмасови съдове трябва да се избягва.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примирен

    3 0 Отговор
    Добре, няма.
  • 2 Посетител

    2 1 Отговор
    А в какви? Като казвате в какви небива, кажете в какви може! Бъдете полезни докрай!

    Коментиран от #3, #6

  • 3 В порцеланови

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Посетител":

    И глинени
  • 4 Жоро

    2 0 Отговор
    Само в железни ха ха
  • 5 В упътването го пише черно на бяло

    0 0 Отговор
    В упътването на микровълновата го пише същото черно на бяло на няколко езика, вкл. български.
  • 6 Позвай стъклени и порцеланови съдове

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Посетител":

    Порцеланът също е вид керамика, но се различава по технологията на производство.