Необходими продукти:
За палачинковото тесто: 3 с. л. брашно; 1 ванилия; 1 щипка сол; 2 с. л. захар; 60 мл прясно мляко; 4 яйца; краве масло за пържене. За соса: 2 портокала; 2 с. л. краве масло; 3 с. л. захар; 50 мл коняк; 75 мл портокалов ликьор. За мармалада от лимон: 6 лимона; 2 стръка мента; 200 г захар; 2 с. л. глюкоза.Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, ванилията, солта и захарта и се разбърква добре.
В друга купа се разбиват млякото с яйцата. Сместа се излива към брашното и се разбива с телена бъркалка.
В намазан с масло тефлонов тиган се изпичат палачинки.
Портокалите се филетират, сосът и филетата се отделят в купа, а малка част от кората се нарязва на тънки лентички.
В сгорещен тиган се слага маслото, сипва се захарта, налива се конякът и се бърка. Сместа се запалва и когато пламъкът изгасне, се добавят портокаловият сок, ивичките от кората и филетата
Прибавят се сгънатите на четири палачинки и отново се фламбира с портокаловия ликьор.
Лимоните се филетират, филетата и сокът им се слагат в касерола, прибавят се стръковете мента, захарта и 2 с. л. глюкоза. Когато кипне, силата на огъня се намалява и сместа се редуцира, докато се сгъсти. Палачинките се сервират с лимоновия мармалад, пише bonapeti.bg.