Отидете към основна версия

589 3

Отварят кралския замък Балморал за публични сватби

  • замък-
  • кралски-
  • балморал-
  • великобритания

Ако местните власти на област Абърдийншър дадат разрешение, мястото ще може да посреща до 277 гости на закрито и още 144 на открит вътрешен двор

Снимкa: Shutterstock

Шотландското имение Балморал, лятна резиденция на крал Чарлз III, е подало молба до местните власти за разрешение за провеждане на публични сватби, съобщава БТА.

Заявлението цели да се получи разрешение за провеждане на „сватби, вечери, срещи и свързани с тях събития“ в сграда в близост до замъка – т. нар. „Сграда на кралицата” (Queen's Building).

Ако местните власти на област Абърдийншър дадат разрешение на заседанието, насрочено за 30 октомври, мястото ще може да посреща до 277 гости на закрито и още 144 на открит вътрешен двор.

Заявлението включва искане за разрешение за продажба на алкохол и пускане на музика „до половин час след полунощ“. В него се посочва, че „тези събития ще бъдат редки през цялата година“.

„Сградата на кралицата“ се намира на север от замъка, близо до конюшните. Тя е построена през 80-те години на миналия век, за да приюти персонала и столовата. Миналата година тя е преустроена, за да може в нея да се помещава кетъринг за посетителите.

Имението Балморал, където кралица Елизабет Втора почина на 8 септември 2022 г. на 96-годишна възраст, обхваща 50 000 акра гори, земеделски земи и тресавища в северната част на Шотландия, на около 31 км западно от град Абърдийн. То бе любимата кралска резиденция на Елизабет Втора.

Частна собственост на монарха, замъкът е закупен от принц Алберт, съпруг на кралица Виктория, в средата на 19-и век и оттогава се превръща в предпочитана лятна резиденция на членовете на кралското семейство.

Градините на замъка, както и балната му зала, отдавна са отворени за посетители. Но тази година останалата част от замъка беше отворена за публика за първи път, като част от плановете на крал Чарлз Трети да даде на обществеността възможност да се запознае с живота на кралското семейство.

Билетите за обиколките с екскурзовод бяха изчерпани в рамките на 24 часа след пускането им в продажба, въпреки че цените им варираха от 130 евро до 175 евро – за почивка с включен английски чай.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини