Необходими продукти:
За тестото: брашно - 220 г; краве масло - 130 г студено; жълтъци - 1 бр.; захар - 40 г; сладко вино/ ликьор - 1 капачка; кафе еспресо - 30 г чисто; какао - 20 г натурално + за поръсване. За крема: бял шоколад - 50 г за разтапяне; маскарпоне - 65 г; пудра захар - 85 г.Начин на приготвяне:
Започваме със замесване на тестото за бисквитките. За целта слагаме в блендер всички посочени продукти за него и разбъркваме до хомогенно и гладко тесто. Важно уточнение, е че кафето трябва да е студено, а маслото също и трябва да е нарязано на кубчета.
Тестото се бърка/меси една идея по- дълго от обикновено маслено тесто - около 2-3 минути в робота/блендера. Става лъскаво, гладко и леко еластично.
Оформяме го на топка, завиваме в стреч фолио о прибираме в хладилник за 15-20 минути.
След това, разточваме на кора с дебелина 3 мм и изрязваме сладки във коледни форми. Те трябва да са четен брой, за да ги следим впоследствие две по две.
Подреждаме ги в 2 тави, покрити с хартия за печене и изпичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна за 9 минути.
Оставяме готовите коледни бисквитки да изстинат, а през това време си приготвяме крема за слепване.
Разтопяваме белия шоколад на водна баня при не повече от 50-60 градуса.
Добавяме маскарпонето и пудрата захар и разбъркваме с шпатула до гладкост и хомогенност.
Прибираме крема в хладилника, докато бисквитките са напълно изстинали.
Намазваме половината бисквитки с по лъжичка от крема и слепваме с друга бисквита. Слага се малко повече крем, дори да излиза не е проблем.
Накрая поръсваме с какао на прах през цедка слепените сладки, пише gotvach.bg.