Отидете към основна версия

2 209 13

Рецепта на деня: Класически турски менемен

  • менемен-
  • турска кухня-
  • яйца-
  • домати-
  • чушки-
  • какво да сготвя

Ястие подобно на арабската шакшука

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

яйца - 4 бр.; домати - 4 бр.; чушки - 4 бр.; люти чушки - 1 бр. лук - 1 глава; черен пипер; сол.

Начин на приготвяне:

Нарежете доматите на кубчета, а чушките изчистете от семките, разделете ги на няколко ленти и след това ги наситнете (но да не са твърде ситно нарязани).

Наситнете лука и го запържете в предварително загрята мазнина - 2 с.л. масло и 2 с.л. олио.

Добавете половината от доматите и всички нарязани чушки (лютата чушка е задължителна, а ако не обичате люти такива - добавете само част от нея). Запържете, след което задушете за около 5 - 10 минути.

Разбийте едното от яйцата със сол на вкус и щипка черен пипер, сипете я при задушените в тигана зеленчуци. Разбъркайте.

Добавете другата половина от доматите и отново задушете за 5 минути.

С помощта на лъжица направете 3 гнезда - чукнете яйцата в тях, като внимавате да останат цели и да не се разлеят с останалите продукти. Задушете така за около 10 минути, след което смъкнете от котлона.

По желание накрая може да се поръси със сирене и магданоз.

Традиционно менемен се сервира директно от тигана, пише ezine.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.

Свързани новини