Необходими продукти:
- яйца - 4 бр.;
- домати - 4 бр.;
- чушки - 4 бр.;
- люти чушки - 1 бр.
- лук - 1 глава;
- черен пипер;
- сол.
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите на кубчета, а чушките изчистете от семките, разделете ги на няколко ленти и след това ги наситнете (но да не са твърде ситно нарязани).
Наситнете лука и го запържете в предварително загрята мазнина - 2 с.л. масло и 2 с.л. олио.
Добавете половината от доматите и всички нарязани чушки (лютата чушка е задължителна, а ако не обичате люти такива - добавете само част от нея). Запържете, след което задушете за около 5 - 10 минути.
Разбийте едното от яйцата със сол на вкус и щипка черен пипер, сипете я при задушените в тигана зеленчуци. Разбъркайте.
Добавете другата половина от доматите и отново задушете за 5 минути.
С помощта на лъжица направете 3 гнезда - чукнете яйцата в тях, като внимавате да останат цели и да не се разлеят с останалите продукти. Задушете така за около 10 минути, след което смъкнете от котлона.
По желание накрая може да се поръси със сирене и магданоз.
Традиционно менемен се сервира директно от тигана, пише ezine.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Едно
10:09 04.02.2025
2 Даас
Коментиран от #9
10:09 04.02.2025
3 Факт
10:10 04.02.2025
4 Механик
А авторката да опита да каже пред някой евреин или арменец, че шакшуката е арабска, па стой и гледай...
10:10 04.02.2025
5 жена
Коментиран от #7
10:13 04.02.2025
6 Истината-винаги
10:33 04.02.2025
7 ха ха
До коментар #5 от "жена":
И аз като шопите-От Витоша по-високо нема..Точно,от нашия миш-миш няма по-хубав вариант на чушки/може и печени да са/домати с яйцаМного често приготвяно и у дома.Черен пипер не слагам.Само сол,за гарнитура хубаво сирене.И един таратор....замечтах се за лято.10:36 04.02.2025
8 Турчин
10:50 04.02.2025
9 Баба ти
До коментар #2 от "Даас":
тя е една и съща кухня.БГ има само няколко ястие Всичко е заимствано от османската империя.Коментиран от #11, #12
10:59 04.02.2025
10 мюмюн
11:32 04.02.2025
11 Дедо Курти
До коментар #9 от "Баба ти":
И според теб, българите не са яли нищо друго преди да дойде османската империя?Вероятно си турче, та да ти кажа- няма такова понятие като турска кухня. Кактно няма и понятие турски народ.
Щото там се мешания, мамин. Това арнаути, това араби, това евреи/хазари, това....
Е ти например си ... абе не знам всичките ти съставки, но съм убеден, че ромската преобладава.
11:34 04.02.2025
12 ......па
До коментар #9 от "Баба ти":
В състава на Османската империя е имало много народи от които е присвоявано всичко,та и кулинарни рецепти също.12:02 04.02.2025