Рецепта на деня: Класически турски менемен

4 Февруари, 2025 10:05 1 670 12

  • менемен-
  • турска кухня-
  • яйца-
  • домати-
  • чушки-
  • какво да сготвя

Ястие подобно на арабската шакшука

Рецепта на деня: Класически турски менемен - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • яйца - 4 бр.;
  • домати - 4 бр.;
  • чушки - 4 бр.;
  • люти чушки - 1 бр.
  • лук - 1 глава;
  • черен пипер;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Нарежете доматите на кубчета, а чушките изчистете от семките, разделете ги на няколко ленти и след това ги наситнете (но да не са твърде ситно нарязани).

Наситнете лука и го запържете в предварително загрята мазнина - 2 с.л. масло и 2 с.л. олио.

Добавете половината от доматите и всички нарязани чушки (лютата чушка е задължителна, а ако не обичате люти такива - добавете само част от нея). Запържете, след което задушете за около 5 - 10 минути.

Разбийте едното от яйцата със сол на вкус и щипка черен пипер, сипете я при задушените в тигана зеленчуци. Разбъркайте.

Добавете другата половина от доматите и отново задушете за 5 минути.

С помощта на лъжица направете 3 гнезда - чукнете яйцата в тях, като внимавате да останат цели и да не се разлеят с останалите продукти. Задушете така за около 10 минути, след което смъкнете от котлона.

По желание накрая може да се поръси със сирене и магданоз.

Традиционно менемен се сервира директно от тигана, пише ezine.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едно

    6 0 Отговор
    Голямо гюведже!
  • 2 Даас

    7 1 Отговор
    Парче сирене и става "Сирене по шопски". След българската, най-много харесвам турската кухня!

    Коментиран от #9

  • 3 Факт

    8 3 Отговор
    Пържени домати с яйца!
  • 4 Механик

    14 3 Отговор
    Ястието не е подобно, а точно същото като шакшуката.
    А авторката да опита да каже пред някой евреин или арменец, че шакшуката е арабска, па стой и гледай...
  • 5 жена

    12 2 Отговор
    Аз готвя миш-маш с пресни зеленчуци през лятото, по-лесно е и много се цени в семейството !

    Коментиран от #7

  • 6 Истината-винаги

    4 0 Отговор
    Прилича на постно гювече
  • 7 ха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "жена":

    И аз като шопите-От Витоша по-високо нема..Точно,от нашия миш-миш няма по-хубав вариант на чушки/може и печени да са/домати с яйцаМного често приготвяно и у дома.Черен пипер не слагам.Само сол,за гарнитура хубаво сирене.И един таратор....замечтах се за лято.
  • 8 Турчин

    1 3 Отговор
    Убава манджа, ама постна. Жената вари свински крака, и ги дроби вътре. И става аферим баджанак
  • 9 Баба ти

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Даас":

    тя е една и съща кухня.БГ има само няколко ястие Всичко е заимствано от османската империя.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 мюмюн

    1 0 Отговор
    убавицe, на български е миш-маш
  • 11 Дедо Курти

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Баба ти":

    И според теб, българите не са яли нищо друго преди да дойде османската империя?
    Вероятно си турче, та да ти кажа- няма такова понятие като турска кухня. Кактно няма и понятие турски народ.
    Щото там се мешания, мамин. Това арнаути, това араби, това евреи/хазари, това....
    Е ти например си ... абе не знам всичките ти съставки, но съм убеден, че ромската преобладава.
  • 12 ......па

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Баба ти":

    В състава на Османската империя е имало много народи от които е присвоявано всичко,та и кулинарни рецепти също.