Отидете към основна версия

1 889 8

Защо забраняват зелените и червените екипи в ръгбито?

  • ръгби-
  • далтонизъм

Отборите с подобни екипи ще трябва да използват алтернативи

Снимка: БГНЕС

Световната ръгби федерация планира да въведе забрана върху червените и зелените екипи по време на мачовете на Световното първенство през 2027 г., научихме от Reuters.

Причината не е толкова странна, колкото звучи първоначално, а и ще засяга само мачовете, в които съперниците от двата отбора имат екипи именно в тези два цвята.

Британско изследване, поръчано от Britain's I, стига до извода, че 1 от 12 мъже по света страда от далтонизъм, като най-често тези хора не разпознават цветовете червено и зелено. За ръгбито това означава, че около 3000 зрители на всеки мач изпитват затруднения, когато на терена се съревновават тимове с такива екипи.

От наша гледна точка, ако потенциално ограничаваме 8% от мъжката ни аудитория, това е огромен, огромен брой хора, които не биха могли да гледат тези срещи“, каза Марк Дъглас - мениджър по тревна поддръжка и екипировка.

В момента се водят преговори с различните национални федерации и праводържатели на телевизионни права, за да може идеята да бъде имплементирана най-късно до началото на Мондиала през 6 години.

Идеята е да няма пълна забрана за екипите в червено и зелено, а само, когато и двата отбора са в тези цветове.

Любопитен факт е, че от далтонизъм страдат основно мъжете, макар да има регистрирани случаи и на жени с подобен медицински проблем.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини