Отидете към основна версия

2 392 0

Треньорът Илиян Кръстев пред ФАКТИ: Първомай е с традиции в бадминтона и винаги ще сме първи! (ВИДЕО)

  • първомай-
  • бадминтон-
  • медали-
  • клуб атлет-
  • ангел папазов-
  • калояна налбантова-
  • медалист-
  • илиян кръстев

В град Първомай бадминтон се играе от детската градина!

Снимка: Оля Ал-Ахмед

-

- Забелязвате ли бъдещите таланти? Открояват ли се талантливите деца?

- Смятам, че това е едно от силните ми качества като треньор да забелязвам талантливите деца. За мен талант - означава освен детето да има освен талантливи заложби, да има заложби и интерес конкретно към този спорт. Да има уменията, да ги изработва и възприема бързо. Много е важно също така да има и заинтересованост от родителите. Имаме потенциал, има бъдещи шампиони!

- Първомай има и национални треньори, нали?

- Да, така е. Този спорт професионално вече издържа цели семейства. Национален треньор на Австрия е Красимир Янков. Национален треньор на Хърватска е Благовест Кисьов. Димитрина Попстойкова е личен треньор в София. Иван Русев е треньор при мъжете, Национален треньор в Стара Загора е Иван Траков, преди това дълги години беше треньор в Норвегия. Изброените са само от Първомай! Национален треньор на Русе е Васил Пасков и постига забележителни резултати с русенци. Брат ми е треньор в Пловдив. Аз продължавам треньорската традиция в Първомай. Много първомайчета завършват в момента НСА, други пък ги приеха, трети вече учат в Академията. Ако някой от тях се завърне като треньор в Първомай традицията ще продължи и ще се развива. Така че, както казах в началото – Първомай е бил на челна позиция в бадминтона у нас, и ще се стремим да запазим този авангард и винаги да сме първи.

- Не отдавна европейската шампионка до 19 години Калояна Налбантова, която бе поставена под номер 1 при жените, надделя над осмата в схемата Лаура Фльой Томсен (Дания). Тя от този клуб ли е тръгнала?

- Да, тя е от град Първомай. Тръгна от нашия клуб „Атлет“ - Първомай. Калояна Налбантова излезе на финал на турнира по бадминтон в София. Европейската шампионка до 19 години надделя над осмата в схемата Лаура Фльой Томсен. Калояна Налбантова се класира за финала на единично жени на международния турнир по бадминтон в София. Калояна до 12 годишна възраст игра при нас. Сега се състезава за „Виктори София“ и се справя чудесно! И за момента е най-големият талант на България в бадминтона при жените.

- Вашето пожелание към всички които тепърва искат да тренират и да знаят нещо повече за бадминтона?

- Заповядайте и опитайте на корта, за да усетите разликата между федербала и бадминтона! Усещането е невероятно! Бадминтонът всъщност е един много труден спорт развиваш цялата моторика и координация, физиката и духа. Предизвикателство е и за възрастните да дойдат да поиграят и да видят как едни 7-8 годишни деца могат с лекота да ги победят. Ползите са големи, това е спорт, който обхваща абсолютно всички мускули на тялото.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД, гр. Първомай, зала „Атлет“

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини