Отидете към основна версия

10 809 9

Как колите няма да навлизат в насрещното платно

  • автомобили-
  • continental-
  • road departure protection
Излизането на автомобила извън пътното платно може да доведе до фатален край и една от най-срещаните причини за тежки пътни инциденти, особено защото голяма част от тези инциденти се случват на магистрали или междуградски пътища. За да намали драстично фаталните инциденти, водещият германски производител на технологии и гуми за автомобилната индустрия Continental разработва иновативна система за предотвратяване напускане на пътното платно от автомобила наречена Road Departure Protection.
 
поддържа курса на превозното средство в рамките на пътя в критичните моменти преди достигане на пределите на автомобилната динамика и автоматично връща автомобила в платното, в случай, че той започне да излиза извън очертанията или се насочва към насрещното движение. Чрез моно камера, сензорите за контрол на стабилността (ESC) и сензори за движението на шасито системата следи ъгъла на управление на волана и пътя на автомобила, за да установява границите на пътното платно.
В случай на излизане от маркировката системата използва съществуващите ESC, за да натисне индивидуалните спирачки на колелата и да върне автомобила обратно на пътя. Едновременно с това шофьорът е предупреден за опасността и скоростта е намалена от съображение за сигурност. Road Departure Protection има способност да разпознава намеренията на шофьора в случай, че той реши наистина да напусне пътното платно поради някаква причина. Road Departure Protection на Continental се различава значително от съществуващите вече Lane Keeping и Lane Departure Warning с това, че активно наблюдава външните ограничения на пътя и има повече власт при нужда да поддържа курса на превозното средство в съответното платно.
 
Continental разработва паралелно и разширена версия на Road Departure Protection, която ще използва стерео камера и радар за дълги разстояния. Така ще бъдат още по-добре засичани очертанията на пътя, особено на по-малките междуградски пътища в Европа без маркировка. Радарът и камерата в разширената версия на системата позволяват генерирането на карта с информация за препятствия в пространството пред автомобила. Като използва данните от картата, системата генерира съобщение за потенциално напускане на платното или сблъсък с бордюри, мантинели и оборудване от строителни площадки по пътя. Вижте повече.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини