Отидете към основна версия

19 277 18

Швеция строи шосе за електрически тирове

  • e-highway-
  • volvo-
  • siemens-
  • електрически камион

Магистрала в шведската провинция Йевлебори ще бъде електрифицирана за движение на тежки камиони на ток. Експериментален участък от трасето вече се строи, а стойността на целия проект 80 млн. крони (€ 9.44 млн.).

Магистрала Е16 ще стане първият път в Европа, по който ще се движат електрически тирове. Пробната отсечка с дължина 2 км ще бъде готова през април 2016 г. Лабораторните изпитания по проекта все още продължават на закрит полигон в Берлин, след което два специално оборудвани камиона ще тестват участъка в продължение на 2 години.

Инвеститори в проекта са не само Шведската транспортна служба, министерствата на енергетиката и на иновациите, а също и Siemens и Scania, чиито технологии ще бъдат изпробвани. Целта е да се натрупа достатъчно информация за внедряването на технологията в пълен мащаб.

През август 2014 г. участък с дължина 30 км между пристанището на Лос Анджелис и индустриалната зона на Лонг Бийч в Калифорния бе адаптиран за движение на електрически камиони. Проектът, наречен , е съвместна разработка на Volvo Group и Siemens.

Експерименталните тирове на Volvo и Siemens имат хибридно задвижване с дизелов двигател и електромотор. Камионите разполагат с рекуперативна спирачна система, която зарежда батериите. Захранването с ток се осъществява чрез специални пантографи, които могат да се включват и изключват от мрежата със скорост до 90 км/ч.

Конструкцията на токоприемника позволява престрояването между платната в относително широк диапазон от няколко ленти без прекъсване на захранването. По трасето в Калифорния ежедневно пътуват над 35 000 камиона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини