Отидете към основна версия

6 085 4

Може ли да бъде излъгана автономна кола?

  • автопилот-
  • автономни автомобили

Оказва се, че може. Това доказаха учени от университета във Вашингтон, които показаха някои от слабите места на автономните коли. За да докажат, че колите с автопилот не са надеждни и могат да се объркат, те правят един експеримент, в който променят с различни стикери някои от основните пътни знаци.

Така например, на знак "Stop" те поставят цветни лепенки, които не закриват надписа, но въпреки това объркват автономните коли. Автопилотът разпознава леко видоизменения знак "Stop" като ограничение на скоростта и автомобилът не спира. Те променят със сиви лепенки и знакът "Движение само на дясно", вследствие на което автономната система също се обърква и разпознава знака като "Stop".

В докладите след експеримента учените наблягат на факта, че автопилотите на новите коли съвсем не са безопасни и системите могат да се объркат от най-различни дребни несъответствия, които неминуемо присъстват в реалната пътна обстановка. Изследването не засяга автономна система на определена марка. То касае всички типове алгоритми, които се използват за автопилоти от производителите в момента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини