8 Август, 2017 10:17 6 029 4

Може ли да бъде излъгана автономна кола?

  • автопилот-
  • автономни автомобили
Може ли да бъде излъгана автономна кола? - 1

Оказва се, че може. Това доказаха учени от университета във Вашингтон, които показаха някои от слабите места на автономните коли. За да докажат, че колите с автопилот не са надеждни и могат да се объркат, те правят един експеримент, в който променят с различни стикери някои от основните пътни знаци.

Може ли да бъде излъгана автономна кола?

Така например, на знак "Stop" те поставят цветни лепенки, които не закриват надписа, но въпреки това объркват автономните коли. Автопилотът разпознава леко видоизменения знак "Stop" като ограничение на скоростта и автомобилът не спира. Те променят със сиви лепенки и знакът "Движение само на дясно", вследствие на което автономната система също се обърква и разпознава знака като "Stop".

Може ли да бъде излъгана автономна кола?

В докладите след експеримента учените наблягат на факта, че автопилотите на новите коли съвсем не са безопасни и системите могат да се объркат от най-различни дребни несъответствия, които неминуемо присъстват в реалната пътна обстановка. Изследването не засяга автономна система на определена марка. То касае всички типове алгоритми, които се използват за автопилоти от производителите в момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЕмида

    43 0 Отговор
    Пак ги разпознават като нещо.......което е доста повече от съседката с X5-цата която докато си шофирга и си говори по мобифоната не регистрира нищо.
  • 2 2399

    16 3 Отговор
    Автономна кола егати простотията, щом ще се возя само - такси ще си взема. Какъвто съм Тома неверни, знаеш ли кога ще пусна волана...никога
  • 3 Random

    9 1 Отговор
    Тук както обичат да лепят по знаците...
  • 4 Красен Вълков

    21 5 Отговор
    Авъономните коли са предвидени за цивилизования свят и то основно за магистрали. Когато ти се налага да пътуваш по 100-250км до работа всеки ден и после още толкова на обратно си е едно облекчение и безопасност. Колко катастрофи стават заради заспали на волана шофьори? Лепенето по знаците може да заблуди и хората също. Да не говорим колко хора изобщо не виждат знаците защото блеят баирите или не внимават.